PINSE - ER MANGE TING

DEN 23. MAJ:

I år (2021) bruges netop i dag til PINSEDAG. Eller 1. PINSEDAG, som man også kalder den.  Navnet Pinse kommer af det græske ord Pentecoste, der betyder den halvtredsindstyvende.  Pinse ligger nemlig nøjagtig 50 dage efter Påske. Så er den på plads!

Pinse står for mange som noget om, at pinsesolen danser.  Det er også illustreret i malerkunsten. Min gamle ven Jørgen Hejlsvig satte i går denne flotte litografi af Sondrup-maleren Mogens Zieler på Facebook. Titlen er PINSEMORGEN.   Se foto nedenfor.

For mig har pinse altid været noget af en luftig størrelse. Jesu fødsel i julen og hans genopstandelse i påsken var ligesom til at forstå. Men pinsen...

Den var også en gåde for den lille dreng, der spurgte sin mor: Hvor sidder pinsen på en dame?  Og hun svarede vel: Sikke noget sludder. Hvorfor spørger du om det?   Jo, siger drengen, for jeg har lige læst, at en dame blev skudt i pinsen !

I mit voksne liv blev pinsen nok mere konkret. I min Aarhus-tid var den lig med gemytlig sammenkomst meget tidligt pinsemorgen på restaurant SKOVMØLLEN i Marselisborgskovene.  Vi boede ca. 20 minutters gang derfra.  Alligevel kunne det tage mindst en time at gå hjem 😊   Og mange år senere blev pinsen ofte fejret med hyggelige togter i nogle dage til spændende steder rundt omkring i Europa sammen med nogle få nære venner.  Vi kaldte os først Pinsebevægelsen. Men da vi nødigt ville fornærme – eller forveksles med - en religiøs forening af samme navn, så skiftede vi navn til Pinseslynglerne !   Og det er gået godt ud over masser af dejlige steder hvert år i perioden 1993-2015.  Lad os bare nævne nogle stykker:  Reims, Budapest, Prag, Dublin, Fakkelgaarden i Kollund, Krakow, Skotland, Ljubljana, Madrid, Istanbul, Bucharest, Sicilien, Rhônen, Galizien og Douro-floden, Berlin, Spa og Wien + sejltur på Donau, Donau-Main kanalen og Rhinen. 

Så pinsen er også for mig endt med at blive en ganske konkret og oplevelsesrig tid på året 😊

 


LITOGRAFI AF MOGENS ZIELER

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !