MIN MORFAR, HITLERs VEN. TV PROGRAM MED ALBERT SPEERs BARNEBARN

 DEN 24. AUGUST:

Det er som bekendt i år 75 år siden, at den Anden Verdenskrig sluttede.  Det markeres på mange måder rundt omkring. I aftes så vi på DR TV en meget interessant udsendelse om Hitlers rustningsminister igennem hele krigen, arkitekten Albert Speer ( se foto ). Mange mener, at hans organisationstalent forlængede krigen med et år. Han evnede at holde produktionen af våben og andre krigsfornødenheder så meget i gang, at den tyske krigsmaskine kunne fortsætte så længe, som den kunne. Samtidig var han den topnazist, der i krigens slutfase forhindrede, at Hitlers desperate Nero-befaling blev ført ud i livet. Det var beskeden om, at alt – alt i Tyskland skulle ødelægges og sprænges, så intet faldt i de allieredes hænder.  Befalingen var sandsynligvis også et udslag af et af Hitlers sidste udsagn om, at når det tyske folk ikke havde fulgt ham i tykt og tyndt, så fortjente det heller ikke bedre end at blive udslettet.

Det lykkedes Albert Speer – der var en af de hovedanklagede ved Nürnberg-domstolen mod de nazistiske krigsforbrydere – at overbevise domstolen om, at han ikke var involveret i eller vidende om holocaust, osv.  Derfor fik han ikke dødsstraf, men ”kun” 20 års fængsel i Spandau fængslet i Berlin.  Han kom ud af fængslet efter de 20 år, dvs. i 1966. Og han døde i 1981.

Nu handlede DR’s udsendelse i aftes ikke direkte om Albert Speer.  Det var et langt interview med hans dattersøn, MORITZ SCHRAMM.  Udsendelsen hed:  Min Morfar, Hitlers Ven.  Interviewet blev på glimrende og dybdegående vis gjort af journalisten Adam Holm.  Og det foregik på dansk. Hvorfor?  Fordi Moritz Schramm bor og arbejder i Danmark.  Han er lektor på Syddansk Universitet i Odense. Oprindelig har han ingen tilknytning til Danmark. Han er opvokset og uddannet i tysk og i statskundskab i Tyskland. Men han kom til Danmark for en del år siden og lærte dansk i forbindelse med sit job på universitetet.

Udsendelsen kan stærkt anbefales, er meget sympatisk og kan ses her – den er på 58 minutter:

https://www.dr.dk/drtv/program/min-morfar-hitlers-ven_197703 

Fotos af DR udsendelsens to hovedpersoner:


Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !