MAJ - HVOR KOMMET NAVNET FRA ?

Maj har sit navn fra den romerske gudinde MAJA. Hun var gudinde for frugtbarhed og for naturen.  I det gamle Rom holdt man den 1. i denne måned en stor fest, hvor en præst skulle ofre et drægtigt svin til ære for Maja.   Maja var datter af Atlas ( ham der som straf bar himmelhvælvingen på sine skuldre ). Og hun var gift med Vulcan. De fik sammen sønnen Merkur.

I Norden blev denne måned i gamle dage også kaldt BLOMSTERMÅNED. Det skyldes, at netop i denne måned ”eksploderer naturen”. Alting spirer og gror.

Helt tilbage i før-kristen tid bar måneden også navnet GØGE-MÅNED.  Den måned, hvor gøgen vendte tilbage og bidrog til hverdagen med sin hyggelige kukken.

Maj hedder stort set det samme på alle europæiske sprog: May ( engelsk );  Mai ( tysk, fransk og rumænsk ); Mayo ( spansk ); Maggio ( italiensk ); Máj ( tjekkisk ); Maj ( dansk, norsk og svensk ).

Maj har gennem tiderne været kendetegnet ved, at der holdtes mange folkefester.  I Norden valgte man ofte blandt stedets unge mænd en såkaldt ”Maj-Greve”. Han var en slags ceremonimester, der skulle arrangere festen.

Børn født i maj anses i mange lande for noget særligt. I England anses de for mere pivede end børn født i andre måneder. I Norge mener man derimod, at alle maj-børn er lykkebørn.

Gamle danske VEJRVARSLER siger om maj:

·         Maj måneds kulde, gør laderne fulde. ( kulde her forstået som regn )

·         Maj måneds frost giver en lille høst.

·         En varm maj gør ikke bonden glad.

·         Regn i maj måned varsler en god høst og en tør juni.



 

Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !