OM GEOGRAFISKE MIDTPUNKTER - I DANMARK OG I EUROPA

 DEN 7. AUGUST:

Der er noget særligt ved at være midtpunktet. Den syntes mit 10-årige barnebarn Zoe også, da jeg fornylig lavede et slægtsskema for hende med alle hendes danske og græske slægtninge. Hun var nemlig lige midt i det skema, jeg havde lavet 😊

Men nu skal vi på en lille rundtur i Europa !

Ved du, hvor Danmarks geografiske midtpunkt er?   Det ligger ved Rørvig ( tidligere Isøre ). Det er baseret på beregninger i Kort- og Matrikelstyrelsen.  Mere officielt kan det vel ikke blive.  Stedet er markeret med en stor sten med påtegnelsen:  DANMARKS MIDTPUNKT.   Se foto nedenfor.

Jeg har dog ladet mig fortælle, at man i beregningen har været en smule kreativ.  Man har ikke taget Ertholmene øst for Bornholm med ( Christiansø og Frederiksø ).  Hvis man havde gjort det, ville midtpuktet ligge ude i vandet ved Rørvig.  Og det syntes man var lidt upraktisk, især for folk, der gerne vil besøge midtpunktet.

Hvor er så EUs geografiske midtpunkt i dag efter Storbritanniens udtræden af det gode selskab?  Det ligger ved byen Gadheim ved Würzburg i Franken i det vestlige Bayern i Tyskland.  Se foto forneden.

Hele Europas geografiske midtpunkt ligger ved landsbyen Purmuskes i Litauen. Det er en landsby 26 km nord for hovedstaden Vilnius. Det er beregnet med norske Svalbard i nord, Kanarieøerne i syd, Ural i øst og de portugisiske øer Azorerne i vest.

Vort hjemland, Belgiens geografiske midtpunkt ligger i landsbyen Nil-Saint-Vincent.  Den ligger kun 20 km sydøst for vor hjemby, Rixensart. Og vi har ikke engang besøgt stedet endnu    Det bliver der rodet bod på.

Endelig lad os tage vort naboland, Tysklands geografiske midtpunkt. Det ligger ved landsbyen Niederdorla i Thüringen i det tidligere Østtyskland.

Både Danmarks og Belgiens geogratiske midtpunkt ligger ca. 20 km fra, hvor vi bor. Så vi kan sige, at vi altid er næsten i centrum :-)   Og EUs geografiske midtpunkt ligger lige præcist, hvor vi henter vores absolutte yndlingsvin, Franken vinen!

 

Alle midtpunkterne er officielt markeret med forskellige sten og afmærkninger.  Så hvorfor ikke besøge nogle af dem på én af jeres kommende togter ud i Europa ?!


EUs geografiske midpunkt ved GADHEIM i Franken i Tyskland.

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !