EUROPARÅDET - MED 47 MEDLEMMER I EUROPA

Den 5. maj er det EUROPARÅDETs fødselsdag. Det blev oprettet ved en konference i London den 5. maj 1949 og var en opfølgning til den store Europa-Kongres i Haag i 1948. Rådet har i dag 47 medlemmer fra hele Europa, herunder alle 27 EU-medlemmer.  Det har især betydning i kampen for menneskerettigheder, pressefrihed og sociale rettigheder. Det er et mellemstatsligt samarbejde, hvor alle medlemmer skal være enige for at der kan tages beslutninger. Det vil i realiteten sige, at hvert medlem har vetoret. Dets parlamentariske forsamling af medlemmer fra alle medlemslandes parlamenter kan dog vedtage udtalelser og anbefalinger ved almindeligt flertal.  Og dets domstol kan dømme i sager om overtrædelse af bl.a.menneskerettigheder. Der foregår også en masse meget nyttigt arbejde med koordinering af lovgivning, ikke mindst på det sociale og kulturelle område.

Rådets navn på engelsk er Council of Europe ( ikke at forveksle med EUs topmøde, der hedder European Council ). Det har hovedsæde i Strasbourg og har siden 1955 det blå flag med 12 gule stjerner som sit officielle flag. Dette flag blev fra 1985 også EUs officielle flag.  Se foto nedenfor.

Har Europarådet nogen betydning? Ja, bestemt. Det er f.eks. det eneste europæiske organ, hvor bl.a. Rusland og Tyrkiet er med og derfor bundet af dets traktat, vedtagelser og domme. Af og til bliver disse eller andre medlemslandes fulde medlemskab sat ud af kraft, fordi de ikke opfylder nogle af deres forpligtelser. Og selv lande som Rusland og Tyrkiet bryder sig ikke om at ”blive sat uden for døren”. Derfor har Rådet også på denne måde måske ikke magt, men betydelig indflydelse.

Europarådets hjemmeside er:   Council of Europe (coe.int)



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !