NYT MINDESMÆRKE OM REDNINGEN AF DANSKE JØDER I 1943.

DEN 26. APRIL:

I går skrev jeg om menneskers behov og i vore dage krav om beskyttelse mod hjemlige diktaturer og deres forfølgelse. Herunder netop i denne tid de danske myndigheders helt uforståelige og aldeles forkastelige planer om at sende syriske flygtninge hjem til Damascus. Det er glædeligt at se, at 33 europæiske politikere nu har sendt en personlig henvendelse til statsminister Mette Frederiksen om sagen. Og det er meget trist og tankevækkende at høre, at 8 kilder, som Udlændingestyrelsen bruger som en del af dens grund til at sende flygtningene hjem, nu siger klart fra og meddeler, at deres bidrag er taget helt ud af sammenhæng.  Hvornår mon denne forfærdelige sag finder den rette menneskelige løsning?!

I dag vil jeg følge op med en aktuel historie om samme emne. Men en meget positiv historie, hvor den danske befolkning stod sammen i 1943 om at redde jøderne i Danmark fra nazisternes koncentrationslejre, og hvor Sverige beredvilligt tog imod dem.

Det laves der nu et flot mindesmærke for på Peder Mads Strand i Humlebæk. Det opstilles den 5. maj og indvies af Hendes Majestæt Dronningen.  Det hedder OKTOBER 1943 og er skabt af min gamle ven og genbo, kunstneren Per Arnoldi. Det er en 3x3 meter svævende flise i grå granit med en 3 meter lang båd i massiv sort diabas ovenpå. Og bådens stævn peger mod friheden i Sverige.

Det bliver en flot markering af en meget vigtig del af Danmarks historie – og sat op på ét af de steder, hvor de jødiske flygtninge i stor fare blev sejlet fra.

Den aktuelle situation om de syriske flygninge skulle nødigt ende med, at man er nødt til at opstille en Skamstøtte over de danske myndigheder i lighed med den skamstøtte, der i sin tid stod på Gråbrødre Torv i København over forrædderen Corfitz Ulfeldt

Hermed den pressemeddelelse, der er udsendt om OKTOBER 1943 monumentet:

Monumentet ”Oktober 1943” indvies af Hendes Majestæt Dronningen den 5. maj Per Arnoldi har skabt et monument for de danske jøders historiske flugt over Øresund til Sverige under besættelsen. Monumentet indvies den 5. maj på dets smukke placering ved Peder Mads Strand i Humlebæk. Strandene langs Øresund var i oktober 1943 porten til friheden for mange af de jøder, som tog flugten fra nazisternes forfølgelse i det besatte Danmark. Kunstneren Per Arnoldi har skabt et monument for denne historiske begivenhed, og den 5. maj indvies monumentet ”Oktober 1943” af Hendes Majestæt Dronningen. Det er Fredensborg Kommune, som med støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis[1]Hansens Fond, Solar Fonden og Knud Højgaards Fond, har rejst finansieringen til monumentet, som får fast plads i Humlebæk på Peder Mads Strand direkte ud mod Øresund. ”Jeg er på kommunens vegne stolt over, at vi på dette sted i al fremtid kan mindes, hvordan det ved fælles hjælp lykkedes at sejle en stor del af danske jøder i sikkerhed i Sverige fra flere strande langs Øresund. Samtidig er jeg dybt taknemlig over, at Dronningen vil indvie monumentet sammen med os og dermed gøre denne dag endnu mere mindeværdig”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen. ”Per Arnoldis smukke og enkle monument markerer på uforlignelig vis en af de mest betydningsfulde dele af vores fælles historie – ikke blot i Danmark men i hele verden - og maner på den måde til refleksion over såvel historien som den tid og de udfordringer, vi står midt i nu”, siger Ulla Hardy-Hansen, formand for Kulturudvalget. For Per Arnoldi spiller ”Oktober 1943” en særlig rolle: ”Jeg er utrolig glad for, at vi nu sætter dette monument over denne helt enestående del af vores historie, hvor den danske befolkning ved fælles hjælp reddede en meget stor del af de danske jøder fra udryddelse i nazisternes koncentrationslejre. Det er mit håb, at monumentet fremover både får en naturlig plads på stranden og tjener til at bevare mindet om et helt særlig kapitel i vores fælles historie”, siger Per Arnoldi. Ved indvielsen er der taler af borgmester Thomas Lykke Pedersen, kulturudvalgsformand Ulla Hardy-Hansen, fhv. ambassadør Ole Philipson, der som barn selv flygtede med sin familie over Øresund i oktober 1943, samt kunstner Per Arnoldi. Herefter vil Dronningen indvie monumentet. Per Arnoldis monument ”Oktober 1943” består af en 3 x 3 meter ”svævende” flise i lys grå granit med inskription og en 3 meter lang tiltet båd i massiv sort diabas ovenpå. Båden peger mod det forjættende neutrale Sverige, men er endnu på land. Kunstværket koster knap 2,2 mio. kr. og finansieret af de medvirkende fonde.

Foto af OKTOBER 1943 monumentet:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !