EU TOPMØDET PÅ VIDEO - HOVEDRESULTATER

 

EU TOPMØDET PÅ VIDEO

Hovedresultaterne af mødet d. 25.3.2021


Dagens emne er resultatet af EU TOPMØDET i går.  Her samledes EUs 27 stats- og regeringsledere og deres formand Charles Michel samt EU Kommissionens formand Ursula von der Leyen til en fælles, uformel video-konference om de vigtige emner, der var på dagsordenen. Uformelt betyder, at der ikke tages juridisk bindende beslutninger på mødet. Men der søges politisk enighed om de diskuterede punkter – en enighed, som EUs institutioner så bagefter skal omsætte i juridisk bindende beslutninger.

USAs præsident Biden og Tyrkiets præsident Erdogan deltog hver især i en del af topmødet.

De vigtigste beslutninger var:

1.     VACCINER:  Topmødet støttede EU Kommissionens forslag om, at producenterne af COVID-19 vacciner skal overholde deres leveringskontrakter med EU. Det har især været et problem for det svensk-britiske firma Astra-Zeneca, der indtil nu har leveret langt mindre end aftalt. EU er verdens største eksportør af vacciner. Men hvis et firma ikke overholder sine leverings-kontrakter med EU, forbeholder EU sig ret til at stoppe eller reducere firmaets eksport til lande uden for EU.

Der er siden den 1. december 2020 eksporteret 77 mill. doser fra EU lande til 33 lande udenfor.

Indtil nu har EU samlet modtaget 88 mill. doser, og 62 mill. er allerede brugt.

EU ønsker ikke at forhindre eksport. Men firmaerne bør matche EUs åbenhed for eksport med tilsvarende overholdelse af de indgåede kontrakter med EU.

Det er EUs mål at have vaccineret mindst 70 % af befolkningen inden udgangen af juni.

 

2.     TYRKIET:   EU er tilfreds med den seneste tids åbenhed og samarbejdsvilje fra de tyrkiske myndigheders side og er klar til at udvide samarbejdet med landet om bl.a. migranter og om told. Men hvis Tyrkiet igen vender tilbage til énsidige og provokerende handlinger, ikke mindst over for EU-landene Grækenland og Cypern, vil samarbejdet stoppe øjeblikkeligt.

 

3.     USA:  Der blev givet klart udtryk for stor tilfredshed med Biden’s åbenhed og store samarbejdsvilje over for Europa. Lad os bygge et nyt transatlantisk samarbejde, som formand Charles Michel sagde det i sin tale til Biden.


Der vil blive arbejdet på mange niveauer for at sikre dette så hurtigt som muligt.

 

4.     EUs DIGITALE STRATEGI:  Der var enighed på topmødet om at accellerere EU bestræbelser for at videreudvikle Europas digitale udvikling og selvstændighed, herunder at sikre kritiske sektorer af samfundet. Der var også enighed om at skubbe på for at finde en løsning om beskatning af digitale transaktioner på OECD niveau inden midten af i år. Kommissionen vil inden længe fremsætte et forslag om en digital skat til at starte senest den 1. januar 2023.






 

Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !