GRIMMs EVENTYR - 211 FRA GAMLE DAGE I TYSKLAND

DEN 24. FEBRUAR:

Dagens emne er GRIMMs EVENTYR.  Anledningen er, at det i dag er den yngste af Grimm-brødrene, Wilhelm Grimms fødselsdag.  Han blev født den 24. februar 1786 og døde i 1859.  Hans storebror, Jacob Grimm, var født året før, i 1785 og døde i 1863.  De blev begge født i Hanau nord for Frankfurt a.m. og døde begge i Berlin.  De blev uddannet på universitetet i Marburg – i øvrigt en dejlig by noget øst for Køln.  En gammel og bjergrig by, meget præget af studenterlivet.  Og så er Tysklands øverstkommanderende under 1. verdenskrig, Paul von Hindenburg, meget mod sin vilje gravsat i en af byens kirker. Men det er en anden sag.

Brødrene Grimm blev begge filologer, dvs. sprogforskere. De holdt meget tæt sammen og boede sammen hele livet.  De var en tid ansat ved universitetet i Göttingen, men blev fyret på grund af deres modstand mod den autoritære fyrste på stedet.   De levede og forskede videre, ofte for penge lånt af venner og bekendte.  De udgav bl.a. den store Deutshes Wörterbuch, en ordbog over det tyske sprog.

Men det de begge er allermest kendt for er deres eventyr. Og det var ikke eventyr, de selv skrev.  De indsamlede dem mange steder i Tyskland.  De var baseret på oldgammel folklore og mundtlige overleveringer.  De første udkom i 1812.  De fik gennem årene indsamlet og udgivet ialt 211 eventyr.

De var i starten slet ikke samlet specielt for børn. Mange af fortællingerne var drabelige og voldelige. Og i begyndelsen var der ingen illustrationer. Det sørgede brødrene for, at der kom.

Blandt de mest kendte af Grimms Eventyr er:  Askepot, Hans og Grete, Den lille Rødhætte, De bremer Stadsmusikanter, Tornerose, Tommeliden og Snehvide.

De første af eventyrene blev oversat til dansk i 1816. Og i 1821 udkom de alle på dansk.

Her er en oversigt over dem alle: https://www.grimmstories.com/da/grimm_eventyr/list

I 1975 startede man i Tyskland den såkaldte Deutsche Märchenstrasse, Den tyske Evertyrrute.   Den er på 600 km og går fra Grimm-brødrenes fødeby Hanau og op til Bremen.  På vejen kan man møde mange minder om brødrene, deres liv og de eventyr, de nåede at samle.  Det er et populært turistinitiativ.

Se mere om ruten på engelsk HER.

Et af brødrene Grimms citater:  Jeg er Døden, og jeg sørger for, at alle er lige !

Foto:   De fire Bremer stadsmusikanter æslet, hunden, katten og hanen:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !