ADVENT OG ADVENTSKRANSEN - HVAD ER HISTORIEN BAG

DEN 29. NOVEMBER:

Som de fleste ved, er advent i den vestlige kristne kirke perioden fra 4. søndag før Jesu fødsel. Man taler om 1., 2., 3. og 4. søndag i Advent.  Ordet advent kommer fra det latinske ord Adventum, der betyder Komme. Altså at Jesus snart kommer.  Første søndag i advent er samtidig starten på kirkeåret.

Den traditionelle farve for Advent er lilla. Den er tegn på faste, som også på sin vis hører Advents-tiden til. Denne farve er også den kongelige farve. Måske oprindelig med reference til, at kongen Jesus snart kom.

I den ortodokse kirke fejrer man ikke Advent på samme måde. Man taler i stedet om Nativity Fast, altså faste før Jesu fødsel.  Den starter nogle dage før Advent. Og den er ikke starten på kirkeåret.

Traditionen med en adventskrans med 4 lys ( ét for hver af de fire advents-søndage ) kom til Danmark fra Tyskland, hvor man kender til adventskranse fra 1800-tallet. Skikken blev for alvor udbredt i Sønderjylland under besættelsen 1940-45, hvor kransen blev pyntet med røde og hvide bånd som symbol på danskhed. Fra Sønderjylland bredte traditionen sig op igennem 1950erne til resten af landet. Først i hjemmene og herfra videre til kirken.



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !