OM USAs PRÆSIDENTVALG - OG TV-DEBATTEN DEN KOMMENDE NAT

DEN 22. OKTOBER:

Det er som bekendt i den kommende nat, at den sidste store TV-debat i USA mellem Trump og Biden skal finde sted.  Klog af skade har arrangørerne – naturligvis til Trumps store utilfredshed – arrangeret, at hver deltagers mikrofon er slukket, mens modparten i 2 minutter får mulighed for at besvare et stillet spørgsmål.  Sidste gang lykkedes det Trump at gøre det hele til en farce ved ustandseligt at afbryde Biden, når han talte.  Biden tog det forbavsende fint, indtil han pludselig midt i et Trumpsk råberi udbrød:  Shut up, man !  Hold kæft, mand !  Det skulle delvist blive undgået i nattens debat.

Der er 12 dage til valget den 3. november.  Og Biden er klart foran i opinionsmålingerne med 10 % mere end Trump.  Men som demokraterne og vi andre ved fra valget i 2016, kan man aldrig være sikker.  Det amerikanske valgsystem er indirekte, dvs. at det er valgmænd, vælgerne vælger. Og det er disse valgmænd, der i sidste ende vælger præsidenten. Og antal valgmænd pr. enkeltstat er ikke udelukkende baseret på antal vælgere i staten.  Derfor kunne Trump i 2016 blive valgt til præsident, selv om Hilary Clinton fik 3 mill. stemmer flere end ham.   En anden usikkerhedsfaktor er – efter min mening – at de amerikanske vælgere i høj grad er ”politisk umodne”.  En meget stor del af dem ved ofte alt for lidt og lader sig derfor politisk forføre med alverdens skøre påhit og påstande. Endelig er det sådan, at kun omkring 55 % af vælgerne stemmer til præsidentvalgene.

Hvis man vil følge udviklingen i opinionstallene, kan man af og til kigge ind her:

https://ig.ft.com/us-election-2020/ 

Denne gang bliver stemmeprocenten dog sikkert højere.  Indtil nu ( 22. oktober ) har over 40 millioner af vælgerne allerede stemt – og langt de fleste på Biden, ved man fra exit polls.  Og blandt de omkring 9 millioner amerikanske vælgere, der bor i andre lande, er stemmeprocenten også meget højere end normalt.

Når de to kombattanter går på TV i nat på et universitet i Nashville i Tennessee, vil de blive forsøgt styret af journalisten 44-årige Kristen Welker fra NBC TV stationen. Hun er til daglig NBCs korrespondent i Det Hvide Hus og er meget anerkendt. Og hun har udvalgt følgende hovedemner til debatten:

Kampen mod coronaen; amerikanske familier; raceforhold i USA; klimaforandringer; national sikkerhed; og lederskab.

Debatten starter kl. 01.00 (europæisk tid ) og varer i 1 ½ time.

Mange af os vil nok tænke:  Det er godt, at en god nattesøvn vil skåne os for dette show.  Vi vil under alle omstændigheder få let adgang til hovedpunkterne på TV i morgen 😊

Nu ved vi som bekendt alle sammen, at er der noget Trump er næsten politisk verdensmester i, så er det at udbrede løgne, falske konspirationsteorier og halve sandheder.  Washinton Post følger hans ”løgnerier” meget tæt og systematisk. De har optalt ca. 20.000 af slagsen siden han blev indsat som præsident i januar 2017.  Godt klaret     Man kan se mere her:  https://www.factcheck.org/person/donald-trump/

I husker sikkert, at en af hans nærmeste medarbejdere, Kellyanne Conway, engang forklarede det med, at Trump fortalte ”alternative facts” !  Den var ny. Og hun mente det positivt. Og gentog det mange gange senere.  Så skaffede hun os et nyt ord for løgne   Det er vist kun Danmarks forhenværende statsminister Knud Kristensen, der kommer nogenlunde op på omgangshøjde, da han (endda fra Folketingets talerstol) engang sagde de herostratisk berømte ord om noget, en anden havde sagt:  Hvis det æ fakta, så benægter A fakta !

Der skal også være lidt morsomt i enhver historie.  Det er der også med Trump. Ikke fordi han er morsom.  Det er det, han i ramme alvor siger, der tit er grinagtigt.  Ta’ f.eks. hans gennemgang af Historien her:

https://www.youtube.com/watch?v=vtgzVARrPu4 

 

Foto:   TV-duellens ordstyrer Kristen Welker, NBC:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !