OM GENFORENINGEN - BERTEL HAARDERs TALE


DEN 14. JULI:

Forleden fortalte jeg om arrangementet her i Høve fredag den 10. juli, da vi fejrede 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Det skete ved den store Esterhøj-sten, som hundredevis af Høve-borgere i juni 1920 bragte op fra stranden i en stor fælles kraftanstrengelse.

Hovedtaleren ved arrangementet var min gamle studiekammerat i statskundskab, Bertel Haarder.  Han er sønderjyde – født på Rønshoved Højskole ved Flensborg Fjord. Vi har engang under et besøg på højskolen overnattet i hans fødestue, dog ikke mens han blev født 😊   Det er en flot beliggende gammel grundtvigiansk højskole, hvor man har den flotteste udsigt over Flensborg Fjord og langt ind i Sydslesvig.

Her er i korte ord det vigtigste af den flotte tale, Bertel holdt her i Høve forleden:

Vi fejrer freden og fordrageligheden i dag. Men vi må ikke forfalde til den naive tro, at den nuværende situation i grænselandet er en selvfølge. Det er, som om hver generation skal lære at værdsætte og slås for friheden, folkestyret og freden. Det lærte jeg i min sønderjyske barndom. Jeg lærte også, at tyskere ikke er ringere mennesker end danskere. Men man skal være tro mod sit eget. Derfor hænger der lange mindetavler i de sønderjyske kirker over de 6000, der måtte kæmpe i Første Verdenskrig for en sag, der ikke var deres egen. De kunne let have løbet nord for grænsen og undgået det. Men de ville ikke miste førstefødselsretten til deres hjemstavn. Det er dem, der blev mindet med de over 600 genforeningssten, der står over hele landet. Hvoraf Esterhøjstenen på 25 tons måske er den største. Den blev slæbt fra stranden op i 83 meters højde af 200 karle og 20 heste!

Se vedlagte fotos af Esterhøjstenen, Rønshoved Højskole, og af Bertel Haarder:






Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF