ADOPTÉR EN GRAVHØJ !

DEN 31. JULI:

Vi går alle ind for at beskytte den skønne natur, vi har. Herunder også de mange gravhøje, vi har i Danmark.  Vi har styr på, hvor 86.000 af dem er eller var. I dag er der ca. 22.000 tilbage. Resten er forsvundet, måske især fjernet af landmændene gennem århundrederne ved deres markarbejde.  

Gravhøjene blev for de fleste vedkommende bygget i bronzealderen ( 1700-500 f.kr.). De var gravpladser, først for de rige, senere for mange flere mennesker. I starten begravede man ligene, ofte sammen med genstande fra den dødes liv. Fra omkring 1000 f.kr. brændte man de døde, satte urnerne med deres aske ned i kanten af gravhøjene og lagde flere græstørv udenpå.  Alle gravhøje er fredede og må kun udgraves med direkte tilladelse fra Nationalmuseet.

Hvad med at adoptere en gravhøj?  Det kan man her i Odsherred, hvor vi stadig har 230 imponerende gravhøje spredt i landskabet.

Det er et projekt, kommunen har sat i gang – støttet af EU midler til landdidrikterne. Kommunen skriver om projektet:

Vi vil gerne engagere dig eller din forening, dit bylaug mv. i plejen af fortidsminderne for derigennem at udbrede kendskabet til fortidsminderne og kulturarven.

Den indsats du yder i plejen af fortidsminderne, gør historien bag fortidsminderne mere nærværende og interessant, også for din nabo og for andre.

Når du hjælper med til at pleje et fortidsminde, kan vi udvide antallet af fortidsminder under pleje. Hermed hjælper du med at sikre og forøge værdien af Odsherreds fantastiske landskab.

Læs mere her:

https://www.odsherred.dk/borger/natur-vandloeb-og-klima/fortidsminder/adopter-en-gravhoej

Det er et meget interessant initiativ til involvering af borgerne.  Hvorfor ikke prøve at få din egen kommune til at gøre det samme?

Se et billede af de såkaldte Dutterhøje ved Asnæs her i Odsherred:


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF