BREXIT-SITUATIONEN: RESULTATLØS MARCH PÅ STEDET


DEN 16. JUNI:

I går var der topmøde mellem EU og Storbritannien ( Boris Johnson ) om situationen omkring Brexit.  For få dage siden bekræftede den britiske regering formelt, at den ikke ønsker nogen forlængelse af overgangsperioden, der udløber den 31. december 2020.

På topmødet i går blev det aftalt at fortsætte forhandlingerne om en handelsaftale mellem de to parter, også i juli og august.

Min vurdering er, at der ikke er sket reelle fremskridt hverken i disse forhandlinger hidtil eller på mødet i går. Det går i mod et brud mellem de to parter – uden nogen aftale fra januar 2021.

Derfor sender jeg igen min note af 13. maj.  Den er fortsat gyldig, hvis man vil have et hurtigt overblik.

I udtrædelsesaftalen blev det bestemt, at perioden fra den 1. februar til den 31. december 2020 skulle være en overgangsperiode, hvor briterne ganske vist ikke længere er medlem af EU – de sidder ikke længere med ved EUs møder eller i EU-institutionerne. Men de har stadig adgang til EUs fælles marked på lige fod med medlemslandene og kan nyde gavn af og bidrager til EUs løbende aktiviteter i disse 11 måneder, mens en ny aftale om de fremtidige relationer forhandles på plads.
Det står også i udtrædelsesaftalen, at briterne kan anmode om en forlængelse af overgangsperioden én gang – og for op til to år.   Det siger premierminister Boris Johnson, at han ikke ønsker. Han vil helt ud af EU fra den 1. januar 2021.  Og han siger, at han ønsker at få en aftale inden da.

Og det er her tidspresset melder sig for alvor. Det er nemlig også aftalt, at en evt. aftale skal være på plads inden den 30 juni. Hvorfor?  Fordi den skal ratificeres i alle 27 EU-landes parlamenter, i Europa-Parlamentet og i det britiske parlament.  Det tager 6 måneder.   Derfor er den 30. juni sidste frist for at lave en aftale.  Og dette er nu ( d. 16. juni ) ikke længere muligt – eller ønskeligt fra britisk side.

Nu er der vel det med Boris Johnson, at han ikke er særlig kendt for at holde sig religiøst tæt på sandheden – endsige på realiteterne.  Kan man nu regne med det, han siger?  Personlig tror jeg ikke på, at han ønsker en aftale. Han vil gerne forlade EU uden nogen aftale – og så tage den derfra. Og den opfattelse står jeg med garanti ikke alene med.  Jeg/vi kan tage fejl – og se briterne i sidste øjeblik bede om en forlængelse, formentlig med henvisning til corona-krisen. 

Forhandlerne for de to parter arbejder fortsat på at nå en aftale.  På EUs side er det franske Michel Barnier og hans team  ( se fotos ).  Jeg har for en del år siden i en periode arbejdet direkte med Barnier.  Han er en meget dygtig, meget seriøs og altid meget velforberedt mand. Tidligere fransk udenrigsminister og tidligere EU-kommissær.  Det er i høj grad hans fortjeneste, at det i hele Brexit-perioden er lykkedes at holde helt sammen på alle EU-lande i alle spørgsmål.   Så briterne ved, hvem de er oppe imod.
På britisk side har der i Brexit-periodens løb været adskillige chefforhandlere, herunder en del politikere, som med garanti ikke har imponeret Barnier med deres viden og forberedelse.  I dag ledes forhandlingerne på britisk side af David Frost – en ledende embedsmand. Se foto.

Man kan følge udviklingen på den hjemmeside, som Barnier’s TASK FORCE FOR RELATIONS WITH UNITED KINGDOM hele tiden opdaterer:

Ser man kort på parternes afhængighed af hinanden hvad handel med varer og tjenesteydelser angår, så viser tallene, at mens Storbritanniens eksport til EU udgør omkring 50 % af dets samlede eksport, så er EU-landenes eksport til UK under 10 % af deres samlede eksport.  For Danmarks vedkommende var det i 2019 ialt 6 % af den samlede vareeksport og 9% af eksporten af tjenesteydelser.  Disse facts er naturligvis vigtige i disse forhandlinger.

I mellemtiden forbereder begge sider sig på alle eventualiteter.  Storbritanniens nærmeste naboer, især Frankrig, Holland og Belgien har allerede styrket deres antal af toldere, der skal tage sig af den nye situation.   Og Storbritannien selv er i gang med at rekruttere 50.000 nye toldere.  Det er 20 % flere end EUs samlede antal ansatte!   Hvorfor så mange?   Fordi briterne selv har regnet ud, at mens de i dag skal udfylde ca. 50 millioner tolddeklarationer hvert år, så bliver dette tal efter Brexit 5-doblet !   Det kræver mandskab.

Om de igangværende forhandlinger:  Briterne ønsker en frihandelsaftale, hvor de får fri afgang til EUs marked uden at være bundet af EUs regler for dette marked. Dette kan EU naturligvis ikke acceptere. Hvis de skal have adgang, skal de af hensyn til  konkurrencen med EUs virksomheder følge de samme regler og de samme kontrolforanstaltninger som disse. Alt andet ville være helt urimeligt. Og det betyder, at de skal følge regler og om nødvendigt domme, som laves og afgives af EU-myndighederne.   Samtidig ønsker briterne fortsat fri adgang til EUs marked for deres finansielle institutioner.  Dette kan heller ikke accepteres af EU.  På den anden side er det vigtigt for EU, herunder også for danske fiskere, fortsat at have adgang til de britiske fiskerizoner.    Og EUs strategi er, at intet er aftalt, før der er en klar aftale på alle disse områder. 

Hvis det hele ender med, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, så siger mange britiske ledere, at så bruger man bare WTOs regler i handelen.  WTO er FNs Verdenshandelorganisation, som næsten alle verdens lande er medlem af, også EU-landene og Storbritannien.  Ja, WTO har regler om handelen.  Men de giver på ingen måde samme fordele som et medlemskab af EU. Eller en omfattende aftale med EU.  De indeholder bl.a. den såkaldte mest-begunstigelses-regel.  Det vil sige, at hvis et land aftaler særlige handelsvilkår med et andet land, så skal disse vilkår automatisk også gives til alle andre WTO lande.   Dertil er der også en række andre regler, som slet ikke gør den situation så nem og fordelagtig, som mange britiske ledere påstår.

Verden går ikke under, hvis der ikke bliver en aftale mellem EU og Storbritannien. Men det hele bliver mere bøvlet, ikke mindst for briterne.  Og det kommer med garanti til at gå ud over ikke bare samhandlen, men også en række andre samarbejdsomåder. Og der er også en reel risiko for, at det på sigt vil give problemer for de millioner af EU-borgere, der fortsat bor i Storbritannien og for de godt 1 million briter, der bor i EU.

Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...