NYE VANER - EFTER CORONAEN - 4 BUD



I dag vil jeg gerne dvæle lidt ved, hvordan mon vor hverdag bliver, efter at denne corona krise er overstået.  Det er noget, vi alle tænker på. For ét er sikkert: den bliver ikke (helt) som før.  Jeg vil i denne omgang give 4 bud på ændringer, vi kommer til at opleve. Og så i tillæg også give et par forslag.



INDKØB:  jeg tror, vi i endnu større omfang end hidtil kommer til at købe ind på nettet.  Det er vi blevet vant til nu. Og det har mange forretninger, restauranter, osv. nu indrettet sig mere efter.  Man kan sige, at nu kommer tiden, hvor vi ikke bare bruger mastodonter som Amazon endnu mere, men hvor vi giver dem reel konkurrence.  Vore supermarkeder har alle on-line salg nu. I de fleste steder skal man selv hente de bestilte varer.  Det belgiske postvæsen begyndte på et tidspunkt at tilbyde at komme med bestilte varer fra butikkerne.  Måske det vender tilbage. I Danmark må Post Nord nok ta’ postskeen alvorligt over i den anden hånd, hvis de vil være med. Der er ikke meget sjov i at få leveret fødevarer, der er bestilt en halv snes dage, før de ankommer    Det samme gælder restauranter.  Mange flere leverer ud af huset nu. Nogen går måske helt over til det. Hvorfor ikke!

Nu er der jo desværre brådne kar alle steder. Derfor har EU Kommissionen fornylig taget initiativ til, at myndighederne holder ekstra godt øje med firmaer, der fristes til at levere dårlige varer, der ikke lever op til det lovede.  Den vagtordning bør helt sikkert også udvides.



VIDEO:   er der noget folk har vænnet sig til her under ”husarresten”, så er det at ”mødes på nettet”.   Det kan være til almindelige hyggesamtaler, også flere end to sammen. Det kan være til en langdistance-fødselsdag.  Det kan være til møder. Det kan være for at vise hinanden noget – eller spørge om noget. Det kan være for at synge sammen. Det kan være for at lære noget – én gang eller som løbende undervisning. Det kan være for at holde et foredrag med alskens hjælpemidler, hvis man er til det. Det kan være for at lade andre deltage i oplevelser på rejser eller ude i naturren.   Mulighederne er næsten ubegrænsede.  Kun fantasien og lysten sætter grænser.

Der er helt sikkert brug for, at de tjenester, der tilbyder den slags, forbedrer deres service. Og ikke mindst forbedrer deres kommunikation om, hvad man gør.



Måske man skulle kaste sig ud i at lave en samlet og let brugelig oversigt over, hvilke tjenester der findes – og hvilke der er bedst til hvad ??!!



KULTUROPLEVELSER:  jeg er også overbevist om, at de mange spændende initiativer, der er taget i denne tid af museer, gallerier, orkestre, teatre, musikfolk, osv. til, at man kan opleve deres samlinger, udstillinger, forestillinger og koncerter direkte på nettet, vil fortsætte. For tiden er det næsten alt sammen gratis – for at ”trøste alle os eremitter”.  Sådan behøver det naturligvis ikke at blive ved med at være.  De skal trods alt leve af noget. Så betale entre via nettet er nemt og sikkert.  Det vil vi efter min mening se meget mere af.  Ja, det koster noget.  Men man sparer tog- eller flybilletten til at tage derhen.   Og så er der naturligvis millioner af os, der fortsat foretrækker ”the real thing”, at opleve det hele på stedet.   Langtidsvirkningen af det hele er bare, at mange mange flere får disse store oplevelser.  Og ”net-kiggerne” får måske en ubændig lyst til at se og opleve det hele i virkeligheden, så de ager muligvis senere alligevel afsted til kulturstedet.



TROEN PÅ VIDENSKABEN:    er der noget, folk også har vænnet sig til her under pandemien, så er det at høre efter, hvad videnskaben siger. Lige her og nu om den væmmelige virus og dens gebærden.  Men I må kalde mig Mads, hvis det ikke smitter kraftigt af på vor nye tro på dem, der faktisk véd noget om tingene.  Trump og hans evindelige ”fake news”, mange andre politikeres lemfældige omgang med sandheden, og de sociale mediers svælgen i falsknerier, vilde konspirations-teorier og halve sandheder får kam til deres hår.  Vi er blevet vant til at sige til os selv:  Ka’ed nu pass’ ??!! ,når vi hører nogle halvkvædede viser.  Og sådan bør det naturligvis være.  En vane, vi alle bør udbygge og forfine 😊 



Det er nogle af mine bud på, hvad jeg tror kommer til at ske.  Og det synes jeg ikke er så ringe endda. Som man siger:  Intet er så galt, at det ikke er godt for noget!   Nu skal vi bare tage os sammen og håndtere det altsammen ordentligt og på en god og menneskelig måde!



I den forbindelse har jeg TO KONKRETE FORSLAG:



For at det skal lykkes og virke, skal udrulningen af det BEDST TÆNKELIGE BREDBÅND / fiberbånd have topprioritet.  Og ikke bare nogle steder – alle steder!  Og til overkommelige priser.  Personligt tror jeg ikke på rygterne om, at kineserne vil bruge bredbåndet ( hvis de er involveret som leverandører ) til at overvåge os allesammen. De ville måske gerne. Men det er vi da for kloge til at lade ske.  Og så tror jeg heller ikke på alle dommedagsprofetierne om, at 5G bredbåndet er livsfarligt for vort helbred, så man hellere må brænde 5G masterne ned i nattens mulm og mørke ( som sker en del steder for tiden ). Igen må jeg som kommunikations-mand sige:  alt dette skyldes i høj grad mangel på ordentlig information om virkeligheden.  Frygt og bæven trives allerbedst, når folk ikke ved og forstår virkeligheden.  Frem på banen med en ordentlig og forståelig kommunikation!



Mit andet forslag er, at der nu bør gives langt større tilskud til INNOVATION - NYTÆNKNING.  Vi skal have ny-tænkerne på banen. Det skal de have offentlig støtte til. Ja, de store fonde bør også med.  Vi har brug for nye, kreative og operative forslag til, hvordan vi bedst håndterer alle de nye udfordringer og muligheder. Herunder også hvordan vi bedst udvikler vort sociale liv.  Dét at være sammen – om noget, eller uden om noget. Nu får vi måske MEGET MERE TID, når vi ikke skal så meget på indkøb. Eller sidde så meget i kø i trafikken. Eller rejse så meget.  Herunder også hvordan vi bedst håndterer at lære noget.  Eller bedre finder ud af at passe en del af vort arbejde hjemmefra.  Der er fri bane for alskens nye tiltag. 



Og så bør det også organiseres meget bedre, at vi lærer af, hvad de finder på og gør i andre lande.  Det er ”ikke kun ugræs, der fyger over hegnet”.   De andre er dumme, synes der at være en del, der tænker.   Selvfølgelig er de ikke det.  De er mindst lige så kloge som os – og det siger som bekendt ikke så lidt 😊    Vi kan og bør lære af dem.  Og også lære dem noget.   Sådan er det med fællesskaber. De er bedst, når de bliver brugt. Og brugt aktivt!

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !