MERE OM DIALEKTER
Dialekter: I fik en portion himmerlandsk - eller kimbrisk - i går. Og det er skam noget, jeg går op i. Jeg har endda på min hjemmeside startet en Kimbrisk-Dansk Ordbog. I kan kigge indenfor her: www.niels-jorgen-thogersen.dk/ 5642153
Hvis I har tilføjelser eller rettelser ( altså på det kimbriske! ), så må I endelig sige til.
Man regner med, at der er mellem 6.000 og 7.000 sprog i verden. Og de har alle en masse dialekter. Så det bliver til en del. De fleste dialekter findes kun mundtligt. Steen Steensen Blichers Ø Bindstow og andre er undtagelsen. Og så MIN fra i går
Hvor kommer ordet dialekt fra? Man kunne selvfølgelig spørge de af jer, der hylder marxismen. Her taler man som bekendt meget om dialektisk. Men det er noget andet. Vores dialekt i denne sammenhæng kommer fra græsk ( som så meget andet af det, vi siger ): dia betyder fra hinanden - og lektos er afledt af legein, at tale. Så det giver fin mening.
Der forskes i dialekter både på mit gamle universitet, Aarhus Universitet. Det foregår på Peter Skautrup Centret. Kig indenfor: www.jysk.au.dk Det er opkaldt efter sprogforskeren Peter Skautrup ( 1896-1982 ).
På Københavns Universitet har man Afdelingen for Dialektforskning: www.dialekt.ku.dk
Man opdeler danske dialekter i 3 hovedgrupper: jysk, ømål, og bornholmsk. Og de deles op i 32 undergrupper, herunder himmerlandsk
Prøv at gå ind på denne hjemmeside: www.dialekt.dk
Her kan man bl.a. finde et Dialektkort. På dét kan man klikke på forskellige steder i landet - og så høre, hvordan dialekten på det sted lyder.
Jeg vil senere komme tilbage til det meget spændende emne: sprog i videre forstand. Dér kan jeg sikkert også fortælle om ting og sager, I synes er interessante.
Go' øvning på de forskellige tungemål fra de danske egne! I gamle dage sagde man i øvrigt, at hvis man bevægede sig 8 km, så kunne man høre forskel på dialekten!
Comments