HOLLÆNDERNE PÅ AMAGER



I går skrev jeg om de mange millioner europæere, der bor uden for det land, de er født i. I dag vil jeg skrive lidt om EU-borgere fra andre EU-lande, der bor i Danmark. Det var i 2018 ialt 213.465.   De kommer fra alle de andre medlemslande, selv de mindste. En del af dem er så mange, at de har deres egne foreninger i landet.  Mange af dem kan dansk eller er i gang med at lære det. Og hvis de gerne vil følge med i, hvad der sker i Danmark, på engelsk, så kan de gratis kigge ind her:  https://www.thelocal.dk/

Dette er en svensk-grundlagt on-line avis, der findes for mange lande i Europa.



Som EU-borgere har disse ikke-danske europæere samme rettigheder og pligter her i landet som danskere. Det fremgår af EU-Traktaterne.  Og de bidrager på samme vis til det danske samfund.  Helt på samme måde som de mange tusinde danskere, der bor i andre EU lande.



Men det er ikke kun i vore dage, at andre europæere bosatte sig i Danmark.  Det er sket gennem mange hundrede år. Hvis vi går meget langt tilbage i historien, til omkring 200 e.Kr., så er vi i virkeligheden stort set alle sammen svenskere !  Det var nemlig dengang, at folk fra Sverige kom til det, der i dag hedder Danmark. De fordrev herulerne, der boede dér indtil da. Og disse svenskere kaldte sig DANERE.   Herulerne fordrev tiden derefter med at være lejesoldater o.l. rundt omkring i Europa.  Omkring 500 e.Kr. kom en del af dem tilbage til Jylland og sluttede sig til danerne.   Det er altsammen forhistorisk tid, hvor vi baserer vor viden på gamle græske og romerske historikere – samt på arkæologiske fund.



Meget senere er mange andre folk kommet til Danmark – ofte på invitation fra kongen. Det drejer sig f.eks. om hollændere på Amager, belgiere, franske huguenotter, kartoffeltyskerne, de tyske herrnhuter, spanske soldater, polske roe- og teglværksarbejdere, østrigske Wienerbørn og ”Finnebørn” fra Finland.   Dem vil jeg fornøje mig med at fortælle lidt om i den kommende tid.  Faktisk var jeg for mange år siden i gang med at skrive en bog om dem og deres spændende historie.  Men mit manuskript og jeg er desværre kommet bort fra hinanden    Så nu vil jeg i stedet lade det gå ud over jer.



I dag vil jeg starte med HOLLÆNDERNE. De blev i 1521 inviteret hertil af kong Christian II. Han var utilfreds med de grønsager, bønderne leverede til hoffet. Og da han på et besøg i Holland så, hvad hollandske bønder kunne præstere, så inviterede han dem til at komme til Danmark. Ikke allesammen ! , men en del udvalgte.  Ialt 184 hollændere vovede springet. Dertil kom deres koner og børn, så der var tale om 700-800 mennesker. Kongen gav dem Amager ( undtagen landsbyen Dragør ). Den oprindelige danske befolkning blev flyttet væk. Hollænderne fik vidtgående privilegier såsom skattefrihed og lov til at have deres eget retssystem og deres egen religion.  De byggede deres egen kirke, hvor der helt frem til 1810 blev prædiket på hollandsk.  Man kaldte faktisk det talte sprog for Amagerhollandsk.



En del af privilegierne blev dog hurtigt frataget hollænderne, efter at Christian II var blevet afsat to år senere, i 1523.    De fik fortsat lov til at bo i Store Magleby området midt på Amager. Her byggede de med tiden 24 gårde.



Leverancerne af deres grønsager og andre fødevarer blev ikke forbeholdt kongen og hoffet. De fik lov til at sælge dem på – ja, hvor mon??!!  - på Amagertorv.  Her kørte de ind hver morgen og måtte betale akcise ved den gule toldbod ved volden ( denne akcise bod ligger der endnu ).  Måske checkede tolderen også, om ”de havde rent mel i posen”, dvs. at deres sække indeholdt det, bønderne påstod.  De gjorde han ofte ved at stikke et jernpind ind igennem sækken.



Er der stadig spor af hollænderne på Amager?  Ja, bestemt. Dels er der fortsat en del hollandske personnavne ( mange er dog flyttet til andre dele af landet ).  I 1971 fandt man ved en undersøgelse ud af, at 25% af beboerne havde hollandsk oprindelse.



Man kan læse meget mere om Hollænderbyen ( som Store Magleby også kaldtes ) på Museum Amagers hjemmeside:  www.museumamager.dk



Og man kan besøge det:



Amagermuseet,

Hovedgaden 4, St. Magleby, 2791 Dragør

Tel. 3010 8866



Man kan også læse mere om disse hollandske bønder og deres efterkommere på:

Immigrantmuseet -   www.immigrantmuseet.dk



Man kan også besøge museet tirsdag til lørdag kl. 10-16.

Dets adresse er:

Stavsholtvej 3, 3520 Farum

Tel. 7235 6100


Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !