Om EXIT TIL BREXIT

Mine særlige kommentarer på denne dag skal naturligvis atter en gang - og for sidste gang - handle om Brexit. Det er i aften, briterne efter eget valg slutter med at være medlem af EU. Efter godt 47 års medlemskab.  Det er der skrevet og talt meget om. For mig personligt er det afgørende, at:

1. Det er trist, at et land forlader familien, der nu i mange år har sikret fred, fremgang, solidaritet, masser af rettigheder for sine borgere, skabt verdens største marked, også med masser af handelsaftaler med store dele af verden, osv.,osv.
   
2. Men det er endnu mere trist, at det sker på baggrund af systematiske løgne, smædekampagner, uvidenhed og løfter, som ingen gang har på jorden.

3. Til gengæld må tristheden også slutte, når man tænker på, at briternes beslutning er taget ved hele to demokratiske valg, først en folkeafstemning og derefter parlamentsvalget for nylig. Resultatet, især i det sidste, var klar og tydelig. Og vælgerne kan ikke påstå, at de gik ind i valget med lukkede øjne.  Når man beslutter sig for noget, må man også tage og acceptere konsekvenserne.  Ikke fordi nogen af os andre vil dem noget ondt.  Hvis der er noget, der gør ondt, så er det resultaterne af deres egen beslutning.   At vi så i de kommende måneder og år vil opleve, at de britiske politikere bliver nødt til at mestre kamelslugning og halvvild eller vild flugt fra givne løfter, ja, det er ikke noget, vi skal eller bør blande os i.

4. NU må vi andre videre. EXIT MED BREXIT. Nu har det optaget sindene og debatten længe nok.  Der ligger SÅ mange meget vigtige opgaver foran Europa, at der er rigeligt at tage aktivt fat på.  Og det vil givetvis også ske. Skridt for skridt. Og lur mig, om ikke briterne i høj grad ender med at lægge sig i slipstrømmen til det, Europa gør og beslutter sig til - ligesom Norge har gjort i mange år. Uden at have den ringeste medbestemmelse i det, der sker. Der vil blive en del råben og skrigen, inden det kommer så langt.  Imens skal og vil Europa arbejde videre.

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !