TYSKLANDS KAPITULATION I 1944-45

DEN 4. MAJ:

Det er i aften kl. 20.35 ialt 76 år siden, at Danmark blev befriet efter den tyske besættelse. Fredag den 4. maj 1945. Meddelelsen kom midt i den daglige nyhedsudsendelse fra BBC i London. Hør ca. 8 minutter af udsendelsen med frihedsbudskabet i linket nedenfor.  Samtidig ankom general Montgomerys britiske tropper til landet .

Dog var det ikke hele Danmark, der blev befriet. De tyske tropper på Bornholm ville ikke overgive sig til russerne. Derfor måtte øens befolkning igennem en 11 måneders sovjetisk besættelse frem til marts 1946.

Det samlede danske tabstal under 2. verdenskrig var ca. 3.200. Heraf døde ca. 600 i tyske KZ lejre, 101 blev henrettet af tyskerne i Danmark, ca. 100 faldt som soldater i allieret tjeneste og omkring 2.000 døde i tysk krigstjeneste.  Dette var naturligvis 3.200 for mange. Men i forhold til mange andre lande var Danmark sluppet forholdsvis let. Norge mistede f.eks. ca. 10.000 borgere i forbindelse med krigen.

Den tyske kapitulation kom på forskellige tidspunkter i 1944-45. Bruxelles blev befriet af britiske tropper søndag den 3. september 1944. Vi var selv med til at fejre 50-året i 1994 med dans til Glenn Miller musik på rådhuspladsen i St. Gilles dengang.

Tyskernes totale overgivelse i Europa skete tirsdag den 8. maj 1945. Overgivelsen til de allierede blev underskrevet i en gymnastiksal i Reims i det nordøstlige Frankrig – og sent om aftenen samme dag i Karlshorst i Berlin.  Russerne insisterede på også at have underskrivelsen med de samme tyske ledere i den tyske hovedstad.  Vi har selv besøgt begge steder, hvor kapitulationen fandt sted.

Den 8. maj kaldes VE-Day – Victory in Europe Day.  Krigen fortsatte som bekendt mod Japan, der ikke ville overgive sig.  Det gjorde det efter de to amerikanske atombomber over Hiroshima og Nagasaki.  Det skete den 15. august 1945 – også kaldt VJ-Day, Victory in Japan.

Nu skal man ikke forfalde til at tro, at alt nu var fryd og gammen. Det var det ingenlunde. Europa og store dele af verden lå i ruiner.

Der er skrevet mange bøger og lavet mange film og dokumentarer om denne hårde tid. En af de bedste bøger er denne: Keith Lowe: Savage Continent: Europe in the Aftermath of World War II.  Den handler om situationen overalt i Europa i årene 1945-49.  Grusom læsning.  Desværre er bogen ikke oversat til dansk.

Her er BBCs frihedsbudskab om aftenen den 4. maj – læst af Johannes Sørensen:

https://youtu.be/iUNzCGQIkPc       ( 8 minutter af udsendelsen – bør høres i sin helhed )



 

Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !