GRØNLAND - HVORFOR HEDDER DET SÅDAN ?

DEN 2. MAJ:

Som nævnt i går, er det 42 år siden, GRØNLAND fik hjemmestyre. Det vil sige, at landet fortsat er en del af Det danske Rige, men at det selv bestemmer over langt de fleste anliggender. Samtidig modtager det hvert år et bloktilskud fra Danmark på mellem 3 og 4 milliarder kr.

Jeg er blevet spurgt, hvorfor det hedder Grønland ( på dansk og tilsvarende på de fleste andre sprog såsom Greenland, Grünland, Groenland og Groenlandia ). Det er en interessant historie om kommunikation.  Ikke mindst om, at god kommunikation skal være korrekt og troværdig – og ikke være bevidst, letbenet PR for at få folk til at gøre, hvad man gerne vil have dem til at gøre.  Navngivningen af Grønland er et eksempel på det sidste

Den korte version af en lang historie er, at norske vikinger kom til det næsten mennesketomme Island omkring 930.  Der var kun nogle få irske munke, der var søgt til øen for at leve i ensomhed. De norske vikinger så masser af is både på land og til vands. Derfor døbte de naturligt nok landet ISLAND.  Et navn, det har bevaret hele tiden siden. Det kneb gevaldigt med at få flere nordmænd og andre til at komme til Island. Man fik nærmest automatisk kuldegysninger hele vejen ned ad ryggen, bare ved tanken   Én af de ledende vikinger i Island besluttede at drage videre. Han hed Erik den Røde. Han kom i 985 til et nyt, stort og ubeboet land.  Med masser af bjerge og fjorde med is. Man da han gerne ville have flere vikinger til at følge i sit fodspor ( vandspor ), ville han ikke begå den samme dumhed og kalde det nye land for noget, der skræmmede folk langt væk. Så han besluttede sig for at kalde det GRØNLAND.  Det hjalp!  Nordboerne bosatte sig i Grønland fra omkring år 1000. De var der i godt 400 år. Så forsvandt de igen. Nogle af deres bopladser er fundet inde under indlandsisen. Det må betyde, at klimaforandringer har sat temperaturen ned og ismasserne op.  Det blev slutningen på nordboernes tid i Grønland.  

Men historien om opdagelser og kommunikation slutter ikke her. Erik den Rødes søn, Leif Erikson – også kaldt Leif den Lykkelige – fortsatte med et vikingetogt længere vestpå fra Grønland.  Her kom han til det område i nutidens Canada, der hedder New Foundland og Sankt Lawrence floden. Han havde hørt godt efter sin far ( og det bør man jo 😊 ) og gav det nye land navnet VINLAND. Smart ikke ?!  Nu var det nok ikke flotte vinmarker, der struttede af herlige vinstokke, der først mødte øjet på de kanter dengang.  Formålet var igen at få folk til at følge efter til ”det forjættede land”.  Det var der ikke ret mange, der gjorde – om nogen overhovedet. Når sandheden skal frem – og det skal den jo – så findes der faktisk en vinsort i disse canadiske områder, måske også dengang. Den hedder noget så fint som Vitis Riperia, også kaldet Riverbank Druer eller Frost-druer.

Min konklusion på historien er: lad være med at bruge kommunikation til at lyve med!  Også selv om det måske giver resultater på kort sigt. Bedraget bliver heldigvis opdaget – og så kommer resultatet og rammer dig selv lige i nakken



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF