FORÅR - OG ALT DER HØRER TIL DET !

DEN 11. MAJ:

Det er FORÅR. Det pibler og kildrer. I naturen, hos dyrene – og hos alle os andre. Vi får allesammen forårsfornemmelser. Farverne holder fest. Solen tager mod til sig og bliver stærkere og stærkere. Vi bliver alle og på hver vores måde springfyre på ny.  Trangen til at være ude presser sig på. Eller som havemanden Søren Ryge siger:  Man kan ikke være i dårligt humør om foråret !

Alt det kan selv ikke en corona ændre på 😊

Det er tiden til igen at høre f.eks. Sebastian og Sidsel Kyrkjebø med deres frydefulde VÅRVISE.

Hvor kommer ordet Forår egentlig fra?  Rent sprogligt kommer det direkte fra tysk – Frühjahr. Altså tidligt på året, først på året. På hollandsk og flamsk hedder det det samme: Voorjaar.

Jamen, hvorfor siger man også VÅR ? Det er oprindelig en oldnordisk form, kald det bare vikinge-sprog. Årstiden hed dengang Vár. Det havde man såmænd nappet fra det latinske Ver, der betyder det samme, nemlig forår.

Hvis vi et øjeblik ser på, hvad forår hedder på andre gængse sprog, så er det hele vejen rundt næsten det samme:

På fransk hedder det Printemps. Det kommer fra latin: tempus primum, der betyder ”første tid”, altså først på året. Det har italienerne, spanierne og portugiserne lavet til Primavera. Grækerne går deres egne veje med Ánoixi – og russerne med Vesna.

Og så er der lige engelsk:  her siger man som bekendt Spring.  Det er til at forstå. Alt springer ud.  Det gør dog ikke alle englændere og amerikanere til muntre springfyre. Jeg kan godt komme i tanke om et par stykker, udtrykket i hvert fald ikke passer på

Vi bliver selvfølgelig også nødt til se et bevis på foråret. Det kan vi f.eks. i vor egen have lige nu:



Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...