EUROPA-DAGEN 2021 - HVORFOR OG HVAD DER SKER

Navnet EUROPADAGEN skyldes, at det var på denne dag i 1950 - den 9. maj -, at den daværende franske udenrigsminister, ROBERT SCHUMAN, i en tale i Paris foreslog, at man skulle starte et forpligtende samarbejde mellem de europæiske lande. Et samarbejde, hvor de deltagende stater overgav en del af deres nationale suverænitet til en fælles myndighed.

Hvorfor? Fordi det ville én gang for alle stoppe enhver mulighed for krige imellem disse lande. De to centrale lande dengang var Frankrig og Tyskland. De havde udkæmpet utallige blodige krige imod hinanden – den seneste blot 5 år tidligere.

Ideen til et sådant helt nyt og banebrydende samarbejde var udtænkt af franskmanden JEAN MONNET. Og altså ført frem af den franske regering. Tyskland, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg var straks med på planen. Og kun to år senere startede det første europæiske fællesskab – Kul- og Stålunionen. Den næste store udbygning af samarbejdet skete fra 1957-58.

Dette unikke samarbejde er gået fremad lige siden og omfatter nu ialt 27 europæiske lande. Danmark kom med i 1973. Og flere står og banker på for at være med.

Alt samarbejde har naturligvis sine vanskeligheder, når mange lande skal enten være enige eller træffe afgørelser ved flertal. Det gælder også EU. Men krig er i hvert fald i dag utænkelig mellem EUs medlemslande. Samtidig er det verdens største, fælles marked. Og det tætte, forpligtende samarbejde omfatter i dag masser af andre områder.

Derfor fejrer vi EUROPADAGEN over hele vort kontinent. Derfor flager alle offentlige belgiske bygninger i dag med Europa-flaget. Og derfor gør Folketinget det også fra Christiansborg tårn. Flere og flere danske kommuner det samme. Bybusserne i København kører med Europa-flaget i dag.

Det er naturligvis heller ikke tilfældigt, at det netop er i dag, at KONFERENCEN OM EUROPAs FREMTID starter i Strasbourg. Et initiativ, der skal forsøge at få flest mulig europæiske borgere – og ikke bare ”the usual suspects” – aktivt involveret i diskussionen om Europas vigtigste opgaver i de kommende år.

Du kan læse meget mere om KONFERENCEN på dansk HER

 

Og der laves mange arrangementer på denne dag.  Se f.eks. dette arrangement i København – lavet af Europa-Parlamentets kontor:

Hvad skal du få tiden til at gå med på Europadagen i dag, når EU-flaget vajer på Christiansborg og blafrer på busserne i København? 🇪🇺

Kom til byvandring i Indre By med start ved Europa-Huset, hvor du på 1,5 time kommer forbi centrale steder for EU-samarbejdet, med quizzer og interaktive indslag undervejs 🗺️🚶Læs mere her 👉http://epfacebook.eu/Byvandring

Har du børn med? Kom til børnevenlig skattejagt i Kongens Have med aktiviteter - en times sjov for hele familien 👪🔎Læs mere her 👉http://epfacebook.eu/Skattejagt

Både byvandring og skattejagt er gratis og foregår i tidsrummet 10-16 - der er selvfølgelig præmier på højkant 🏆

Belgisk TV bragte i aftes en meget interessant fransk-tysk dokumentar netop om JEAN MONNET – Europas diskrete far.  Denne søn af en fransk cognac-producent kom på sin diskrete, men effektive måde til at spille en afgørende rolle i europæisk politik både under og mellem 1. og 2. verdenskrig – og i fransk og europæisk politik efter 1945. Som han selv sagde:  Vi forener ikke stater. Vi forener mennesker!

I min tid som leder af EFs kontor i Danmark var vi med til at støtte udgivelsen på dansk af Jean Monnets erindringer.  Se nedenfor.  Og senere er mange bøger udkommet om denne helt særlige mand. Én af dem er skrevet af hans sidste assistent, Pascal Fontaine, og hedder på dansk: EN STOR PLAN FOR EUROPA.

 



Jean Monnets erindringer på dansk

 

Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !