EUROPÆISK STATSBORGERSKAB - HVAD ER DET ?

Det europæiske statsborgerskab:  hvilke rettigheder giver det oven i det nationale statsborgerskab?

EUs Maastricht traktat fra 1993 har en paragraf om European Citizenship, europæisk statsborgerskab. Dette betyder ganske enkelt, at enhver borger i et EU medlemsland ud over de rettigheder han eller hun har fra sit nationale statsborgerskab også har en række konkrete europæiske rettigheder, friheder og beskyttelser. Disse rettigheder er automatiske og gælder permanent. Man skal ikke søge om dem, når man er borger i et land, der er medlem af EU.

Hvad er disse rettigheder?

1)    Du har ret til fri bevægelighed i alle EUs medlemslande.  Du kan rejse hvor som helst hen nårsomhelst.

2)    Du har ret til at bo i alle medlemslande – og bo hvor du ønsker

3)    Du har ret til at studere og tage arbejde hvor som helst i EU

4)    Du har ret til at bringe varer, tilbyde tjenester og tage kapital med hvor som helst hen i EU

5)    Du er beskyttet mod enhver form for diskrimination overalt i EU.  Det gælder f.eks. diskrimination på grund af nationalitet, religion, hudfarve, køn, seksuel orientering, erhverv, osv.  Du har ret til at blive behandlet af myndighederne på nøjagtig samme måde som landets egne borgere

6)    Du har ret til at klage direkte til domstolene, inkl. EF Domstolen i Luxembourg, hvis du mener, at dine rettigheder ikke er respekteret

7)    Du har ret til at stemme ved lokalvalg i det land, hvor du bor på de samme betingelser som landets egne borgere. Og du har også ret til at opstille som kandidat til disse valg.

8)    Når du rejser i lande uden for EU, og du har brug for hjælp fra en ambassade eller et konsulat, har du ret til hjælp fra ethvert EU lands ambassader eller konsulater på lige fod med dette lands borgere, hvis dit eget land ikke er repræsenteret i landet.

Du kan læse meget mere om dine rettigheder i EUs Charter om Fundamentale Rettigheder.  Det blev vedtaget i 2000. Og fra 2009 er det en del af Lissabon Traktaten og derfor juridisk bindende i alle medlemstater. 

Disse europæiske rettigheder gælder for alle borgere i EU, men ikke for borgere i ikke-medlemslande.  Efter at Storbritannien er udtrådt af EU fra den 31. januar 2020, gælder rettighederne f.eks. ikke længere for britiske statsborgere.



Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...