SOMMERFUGLEN - ER EN TRÆKFUGL

Forleden kom sommertiden. Nu er også SOMMERFUGLEN kommet.  I hvert fald her hos os i Belgien.  Der er mange forskellige slags.  Den imponerende ADMIRAL er bare én af dem ( se foto ).  Du skal ikke være ked af det, hvis du ikke kender dem alle. Der er omkring 150.000 forskellige arter verden over. Ca. 70 af arterne er almindelige i Danmark.  Mange af dem gør gavn i naturen, andre er skadelige.

Man skelner mellem dagsommerfuglen, som er dem, vi i daglig tale kalder sommerfugle. Og så er der natsommerfuglen. Den omfatter bl.a. natsværmere og møl.

Mange af de store dagsommerfugle bor om vinteren i Sydeuropa og i Nordafrika. Når vort forår så nærmer sig, tager millioner af dem på sommerferie i Danmark, selv om de er nødt til at flyve flere tusinde km.  Når de så har ynglet, spist og hygget sig i Danmark, dør mange af dem – og de yngre flyver tilbage til de sydlige himmelstrøg.  Sommerfuglen er med andre ord en trækfugl.  Enkelte overvintrer dog hos os, f.eks. citronsommerfuglen. Så sidder den og skutter sig i nogle buske eller træer og håber, at vejr og vind lader den overleve.

De af os, der er modne nok til at huske dansk TVs populære udsendelser Kvit eller Dobbelt, kan nok huske sommerfugleeksperten Torben W. Langer, der i 1959 ryddede tavlen med sin kolossale viden om det lille insekt.

Og så er der det pudsige, at sommerfuglen hedder noget meget forskelligt på forskellige sprog:  på engelsk hedder den butterfly  ( vel nærmest ”smørflue” ); på fransk hedder den papillon.  Tyskerne kalder den Schmetterling. Og svenskerne siger fjäring.    Sådan er der så meget.  Kært barn har mange navne 😊

 


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !