ROM-TRAKTATEN - OG DANMARK

DEN 25. MARTS:

I dag er det nøjagtig 64 år siden, at EUs grundlov, ROM-TRAKTATEN, blev underskrevet i Rom.  Underskriverne var de seks europæiske lande, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg.   Seks lande, der indtil blot 12 år tidligere havde været i en fem-årig blodig krig med hinanden. Hvis det var i dag ( 2021 ), at Rom-Traktaten blev underskrevet, ville det være som om 2. verdenskrig sluttede bare i 2009.  En god måde at sætte sig ind i, hvor meget der kan ske af godt på kun 12 år.

Nu bandt de seks lande sig tæt til hinanden med en traktat ( faktisk to traktater ), der gav dem hver især klare rettigheder og pligter over for hinanden – og ikke mindst gav deres enkelte borgere en masse rettigheder overalt inden for de seks landes områder. Og altsammen overvåget af en fælles domstol, hvis domme alle havde glæde af og skulle følge.

Det var i sandhed en begivenhed, der kom til at betyde meget. Én af mine gamle journalistvenner i København sagde til sig selv, da han overværede det i radioen: Det dér, det får stor betydning fremover!   Han havde ret!

Danmark var ikke med i disse bestræbelser i første omgang. Det forsøgte vi kun 4 år senere. Det mislykkedes, fordi de Gaulle sagde NON.   Det vedblev at være et dansk mål at blive medlem.  I 1966 holdt statsminister Jens Otto Krag en europapolitisk tale ( på tysk ) i Aachen, da han fik overrakt den fornemme Karls-pris.  Her er lidt af, hvad han sagde i sin tale:


Rom-Traktaten blev forberedt og underskrevet af politikere, der både havde fremsyn og politisk mod.  Ofte noget af en mangelvare i vore dage !

 

Få år senere lykkedes det. Og på min 27 års fødselsdag, den 22. januar 1972, underskrev Krag Rom-Traktaten og en særlig traktat om medlemskab af EF ved en ceremoni i Bruxelles.   Målet var nået.

Fotos:




Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !