IRSK LUNE - OG SAINT PATRICK's DAY

DEN 17. MARTS:

I dag er det SAINT PATRICKs DAY – Irlands nationaldag!  Man plejer at sige, at det netop i dag er helt umuligt at finde en eneste irer, der er ædru 😊  Det passer selvfølgelig ikke.  Men sandt er det, at der bliver festet igennem.  Også i disse corona-tider skal de gæve ø-boere nok finde en hyggelig måde at markere dagen på.

Som vi alle ved, er der millioner af amerikanere, der er af irsk afstamning.  Herunder også amerikanske præsidenter. Ronald Reagan, John F. Kennedy og Joe Biden er klare eksempler. Og uanset hvem der er præsident, så holdes der altid på denne dag en særlig Saint Patrick’s reception i Det Hvide Hus – en reception, hvor alle irske toppolitikere er til stede.

Hvem er så SAINT PATRICK?  Det var en missionær og biskop, der i det 5. århundrede indførte kristendommen til Irland. Hans irsk-gæliske navn er Pádraig.  Og legenden fortæller, at han forklarede irerne om den kristne tros Treenighed ( Faderen, Sønnen og Helligånden ) ved at bruge et grønt tre-kløver.  Det hedder på irsk: SHAMROCK.  Derfor bruges netop Shamrock-trekløveret meget ofte som tegn på Irland.   Se foto.

Det er én af verdens dårligst skjulte hemmeligheder, at irerne er et forfærdeligt hyggeligt folk. Altid i godt humør – altid klar med et How are you today ?!  til enhver de møder, uanset om de ikke kender hinanden i forvejen.  Da vi for nogle år siden holdt familieferie i det sydlige Irland, styrtede regnen ned i spandevis. Ikke et ukendt fænomen i det irske.  Stedets værtinde åbnede døren med et brag, da vi ankom, og sagde med høj stemme:  Welcome to Ireland !  Vi havde i øvrigt en herlig uges ferie. Da vi ved en anden lejlighed havde gamle irske venner på besøg i vort sommerhus i Danmark, var de altid først oppe om morgenen, sad ude i gården og modtog os med dette muntre spørgsmål: Is it a driving day or a drinking day ? !   Da én af mine gamle irske kolleger tidligere var medarbejder hos Irlands præsident, fik han den betroede opgave at køre på posthuset med præsidentens personlige hilsen til Europas andre statsoverhoveder – skrevet ind i en meget fin bog, der var trykt til formålet. På vej til posthuset ”tvang” en ubændig tørst min ven til at besøge en lokal pub.  Og enden på historien blev, at han glemte alt om de personlige bøger. De er aldrig set siden. Det grinede man meget af – også præsidenten. Da samme kollega blev tilbudt at være kabinetschef i EU-Kommissionen for den første irske kommissær, var der også en anden, der var blevet lovet den samme post. No problem.  De to slog plat og krone om posten. Den ene blev chef – den anden souschef.  I Irland finder man (næsten) altid en løsning.  Da en anden af mine gamle venner en gang ankom til en lille landkro i Irland, kom han op på sit værelse og blev mødt af en stor rotte. Den slog han fluks på panden, gik ned til damen i receptionen, klaskede den døde rotte op på disken og sagde med en stemme, der ikke var til at misforstå: Jeg bad om et enkeltværelse!  Han blev gift med den søde irske receptions-pige bagefter – og de levede lykkeligt forever after 😊

Med disse muntre historier vil vi også her benytte lejligheden til at fejre St. Patrick’s Day.  Dog i hvert fald ikke med irsk whiskey    Måske med en lille skotsk.  Det gør mange irere forresten også, når ingen ser det 😊

 


Comments

Godt indslag med dansk lune ...
Niels

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !