APRILSNAR - LIDT FOR SJOV

DEN 31. MARTS:

I morgen er det uigenkaldeligt den 1. april.  Og det har som bekendt flere konsekvenser. Dels at vi nu begynder på en ny og ubrugt måned. Og dels at det – bare en enkelt dag – er tilladt at lyve 😊

Den 1. april er dagen, hvor det er tilladt at ”drive gæk” og at drille folk. Man må lave aprilsnar.  Det er navnet på de mennesker, der lader sig narre. Skikken stammer fra middelalderens Tyskland. Og det menes, at skikken kom til Danmark omkring år 1600.  Der er dog forskere, der mener, at den stammer helt fra for-historisk tid, og at den har med gamle frugtbarheds-ritualer at gøre.

I Norden kendes en tilsvarende betegnelse:  en majkat.  Det er folk, der lader sig narre den 1. maj.

I den angelsaksiske verden hedder dagen Fools Day  (fjolsernes dag).

På tysk hedder dagen ganske enkelt Aprilnarr.

I Frankrig, Belgien og andre fransktalende lande taler man på denne dag om ”aprilsfisk  ( poisson d’avril ). Det handler om, at man den 1. april lister sig til at klistre papirsfisk på ryggen af sine ”ofre”, så de uvidende går rundt og reklamerer med, at de er et ”fjols”.

Vi har sikkert alle medvirket i én eller flere aprilsnarre. Både som igangsætter og som offer !  Jeg husker i hvert fald et par stykker fra min tid.  I Mellemskolen sendte vi den mest naive og godtroende kammerat til købmanden for at købe øllebrød på flasker! Han kom slukøret tilbege 😊   Mange år senere var TV serien Dallas nærmest en landeplage. Et år fik de ivrige TV kiggere at vide, at én af hovedpersonerne, JR, i morgen ( den 1. april ) ville være på privat besøg i Haderslev. Han havde ingen arrangementer. Men han lovede, at hvis folk diskret mødte op på torvet i Haderslev kl. 16 iført et rødt slips, så ville han uddele autografer.  Aldrig har så mange godtroende mennesker lusket måbende rundt på det gode torv som den eftermiddag – alle med et flot rødt slips 😊  Og et sidste eksempel er fra min tid som leder af EF-kontoret i København. Et år skrev vi i vort ugentlige nyhedsbrev den 31. marts, at ”i morgen vil EUs miljøministre beslutte at give et større EU tilskud til et hegn omkring en nudist-lejr på Tisvildeleje strand” . En redaktør på et ellers EU-positivt dagblad skrev et par dage efter en vred artikel om, at nu var EU gået for langt og blandede sig i nationale anliggender.  Det fik mig til tasterne i samme avis for at skrive, ” at det kun var 1. april, at EU smed tøjet”.  Det gjorde den gode redaktør endnu mere rasende, og hun meddelte, at hun aldrig mere ville tro på noget, der kom fra vort kontor!

Man kan hurtigt få ørene i maskinen – ikke mindst den 1. april.  Men de sad heldigvis godt fast 😊


Offer for fransk aprilsnar


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !