PARMENTIER - KARTOFLENS AMBASSADØR I EUROPA
I dag vil jeg gerne fortælle om PARMENTIER. Den franske apoteker, der lærte europæerne at spise kartofter. Og ikke bare at spise dem, men at forstå, at de er noget af den bedste og sundeste føde, man man få. Før han tog affære blev kartoflen stort set kun brugt til dyrefoder. Hvorfor ? Den kom til Europa fra Sydamerika i 1500-tallet. Men præsterne sagde med det samme, at den kunne man ikke spise, fordi der ikke stod noget om den i bibelen!! Samme skæbne fik tomaten i første omgang. Den kom også fra den anden side af Atlanten.
Apotekerens fulde navn var ANTOINE-AUGUSTIN PARMENTIER. Han blev født i 1737 og døde i 1813. På dansk ville man måske kalde ham
”Kartoffel-Anton”. Han blev uddannet som apoteker og som agronom. Han var en meget foretagsom og påhitsom herre
– og slet ikke nogen fidusmager. Ud over kartoflen fandt han ud af en god metode
til at få sukker ud af sukkerroer. Han startede en særlig brød-skole, hvor man
lærte at bruge kartofler i stedet for mel til at lave brød. Han beskæftigede
sig også med ost – og som de fleste franskmænd med forædling af vin. Og han
kastede sig også over, hvordan man bedst bevarer fødevarer, f.eks. ved
nedkøling.
Men det blev kartoflen, der optog ham mest. Og hans navn
har lige siden været knyttet til netop kartoflen. Hvis man i en opskrift ser en
ret, der hedder noget med parmentier, så kan man være helt sikker på, at der
indgår kartofler i den.
Hvordan kom han i første omgang i direkte kontakt med
kartofler? Det gjorde han, da han var
soldat i den franske hær under Syvårskrigen fra 1756-63. Her blev han flere
gange taget til fange af prøjserne. Og hver gang skulle han i fængslet
spise...kartofler. Det åbnede ikke bare hans sultne mund, men i høj grad også
hans øjne for, hvilket glimrende næringsmiddel kartofler er. Man vidste egentlig godt, at de spanske søfolk
på skibene, der 200 år tidligere bragte kartoflen til Europa, ikke længere fik
skørbug på rejsen, når de spiste kartofler.
Man vidste ikke hvorfor. Sådan var det bare.
Da krigen og fangenskabet var forbi i 1763, kom
Parmentier tilbage til Paris. Her gik han straks i gang med at studere kartoflen
og dens egenskaber nøje. Det var ikke
ufarligt for ham, fordi landet ved lov havde forbudt kartoflen i 1748, ”fordi
den kunne give spedalskhed”. Det lykkes
ham at få godkendelse af kartoflen fra universitetet i Paris i 1772. Og så gik
det slaw-i-slaw. Opgaven var nu at få
folk til at interessere sig for kartoflen – og til at spise den. Nu tog Parmentier sine store evner som
kommunikator i brug. Han sendte under
stor bevågenhed kongen og dronningen flotte buketter af de blå
kartoffelblomster ( se fotos nedenfor ). Han fik af kongen tildelt et stykke
jord uden for Paris til at dyrke kartofler på. Og for at give folk indtryk af,
at det virkelig var en meget værdifuld og vigtig afgrøde, så lod han
militæret bevogte kartoffelmarken hele dagen. Når de så var gået hjem ved
mørkets frembrud, myldrede borgerne frem for at få fat i de spændende
kartofler. Og det var netop formålet med bevogtningen om dagen. Han arrangerede også store middage for
berømtheder såsom den amerikanske ambassadør Benjamin Franklin og den kendte
kemiker Antoine Lavoisier, hvor de fik serveret kartoffelretter af mange
slags. Altsammen med stor effekt.
Parmentiers glæde ved kartofler var så stor, at han
senere fik sin grav i Paris omgivet af kartoffelplanter. Det må man sige er at være konsekvent.
Kartoflen gik derefter sin sejrsgang over hele Europa.
Den var allerede i mindre omfang kommet til Danmark omkring 1720 med
huguenotternes indtog i Fredericia. Og i
1760erne kom de såkaldte ”kartoffeltyskere” fra Sydvesttyskland til Danmark på
invitation af kongen for at opdyrke den jyske hede. Og de bragte netop
kartoflen med sig. Den var danskerne
fortsat ikke meget for at spise. For dem var den fortsat ”dyre-æde”. De kaldte den tysker-klumper.
Hvor kommer egentlig navnet kartoffel fra ? Det
kommer fra tysk, der igen har taget det fra italiensk tartufolo, der
betyder trøffel. De gror som bekendt
ligesom kartoflen under jorden. Man
bruger en sjælden gang også ordet potet. Det er det samme som det
engelske navn potato. Det kommer oprindelig fra spansk patata. Og
det kom i sin tid i 1500-årene fra det nu uddøde karibiske sprog taino. Her hed
en kartoffel nemlig batata.
Franskmændene er gået deres egne veje med navnet. De
kalder kartofler for pommes de terre, der betyder jordæbler. Den samme baggrund har kartoflens navn på
flamsk og hollandsk: aardappelen,
jordæbler.
Og så til 10.000 kr. spørgsmålet: Hvorfor er kartoften så
god og så sund? Det er den, fordi den
indeholder en masse næringsstoffer, en masse vitaminer, ikke mindst C-vitamin (
der bl.a. tog livet af skørbug ), og en masse livsvigtige salte såsom kalium.
Ja, der er næste ikke det gode, man ikke kan sige om den sunde kartoffel!
På visse egne gør man i dag ekstra meget ud af dyrkningen
netop af kartofler. Det gælder f.eks.
oppe på ”vor anden hjemegn”, i Odsherred.
Her dyrkes Lammefjordskartoflen på den udtørrede Lammefjord. Det har vist sig, at den ”stadig gyngende
grund” på fjordbunden er ekstra god til at dyrke bl.a. kartofler på. Ja, de er
så gode, at man hvert efterår laver en særlig konkurrence, hvor man siden 2016
vælger årets ”Grand Cru kartoffel”.
Det sker ved hjælp af professionelle dommere, bl.a. kokke og
madskribenter, som vurderer kartoflernes smag, sødme, udseenede, m.m.
Mit eget forhold til kartoflen har mange facetter. Som dreng var jeg altid med til at samle
kartofler op på forskellige gårde på min hjemegn i efterårsferien. Derfor hed
den kartoffelferien. Det kunne man tjene
hele 10 kr. pr dag ved. Det svarer i dagens penge til 139 kr. Det var gode penge for en skoledreng. Jeg
købte et år meget stolt mit første armbåndsur for de penge 😊 Senere var
kartoffelmel en nødvendig og billig hjælper, når man som student gerne ville destillere
billig kogesprit til drikkelig sprit – iblandet forskellige tilsætninger som
cacao- eller solbæressens. Så havde man
en rigtig ”studenter-drink”! Og med sikkerhed også ondt i knolden dagen efter ☹
Kartoflen har på en måde også vist mig som en dårlig
pædagog og børneopdrager ☹ Da min ældste søn, Claus, voksede op,
omtalte vi i hans første år altid kartofler som takofler. Jeg ved ikke hvorfor. Det skulle vel lyde ekstra indbydende og
sjovt for den lille purk. Men fejlen
var, at vi blev ved med at sige takofler. Så da Claus kom i skole og
insisterede på, at kartofler altså hed takofler, så blev han grundigt
til grin! Den lille ”spøg” fra de go’e
gamle dage har han vist aldrig rigtigt tilgivet mig!
PS: En særlig information til læsere i Bruxelles: De fleste ved, at vi her i byen har en stor
park, der hedder Parc Parmentier. Indtil for få dage siden regnede jeg med, at
den også var navngivet efter den franske apoteker. Men nej. Den er opkaldt efter belgieren Edmond
Parmentier ( 1857-1910 ). Han var en stor erhvervsmand, der bl.a. stod for
anlæggelsen af avenue de Tervueren – hvor parken med hans navn netop ligger ved
siden af. Om de to herrer Parmentier
så har nogen form for slægtsskab, det må være en opgave for fremtidige
interesserede at finde ud af 😊
Comments