GUTENBERG - DER ER TRYK PÅ !

DEN 23. FEBRUAR:

Dagens emne er BOGTRYK-KUNSTEN.  Og det er en god anledning til at hylde opfinderen af det moderne bogtryk.  Det var som bekendt tyskeren JOHANNES GUTENBERG ( 1398-1468 ).  Han levede det meste af sit liv i Rhin-byen Mainz.  Der er i dag et meget interessant Gutenberg-museum i byen.  En by, der også senere er blevet kendt. Dels da den danske arkitekt, Arne Jakobsen, byggede byens rådhus lige ud til floden.  Og dels i denne tid, hvor medicinalfirmaet BIONTECH ligger. Det udviklede den første meget effektive vaccine mod COVID-19.

Tilbage til Gutenberg:  han er især kendt for at trykke den første Bibel i året 1455. Hidtil var ekstra eksemplarer af bibelen normalt blevet skrevet i hånden af munke på klostrene.  Nu kunne man pludselig masseproducere den.  Den allerførst trykte bibel ligger i en meget velbevogtet, stor bankboks på Gutenberg-museet. Man kan allernådigst få lov til at komme ind for at se den – med skarpt bevæbnede vagter ved sin side. Og al fotografering er forbudt.  Den version man trykte var det Gamle Testamente på hebræisk og det Nye Testamente på græsk. Man mener, at der stadig eksisterer 48 kopier af denne første trykte bibel.    Se foto nedenfor.

Efter Gutenbergs opfindelse gik det hurtigt. I løbet af få år kom der lignende trykkerier i mange byer ud over Europa: Køln (1466), Rom (1467), Venezia (1469), Paris (1470) og Krakow (1473).  Trykte bøger blev det første massemedie i reformationen. Omkring år 1500 var der ca. 1000 trykkerier i Europa, og de havde trykt 8 millioner bøger. Især i Venezia blomstrede trykkerierne i stort tal mange år frem.

Hvornår blev de første bøger trykt i Danmark ? Den første udkom i 1482 i Odense. Det var tyskeren Johan Snell, der var kommet til landet og især trykte bibler og andre skrifter på bestilling fra kirken.  Og i 1495 udkom den første trykte bog på dansk. Det var hollænderen Gotfred af Ghemen, der trykkede Rimkrøniken. Det var digte lagt i munden på danske konger fra kong Dan til kong Christian I.

Med evnen til at trykke bøger og skrifter i massevis kom også faren for, at der udkom bøger, som datidens myndigheder ikke brød sig om.  Der blev derfor hurtigt efter reformationen i 1536 indført censur i Danmark. Professorer ved universitet i København blev sat til at læse bøgerne, før de måtte komme på markedet.  Denne censur varede i over 300 år helt frem til Grundloven i 1849 – bortset fra årene 1770-72, da Struensee ophævede censuren.

Og hvordan er det så gået siden – ikke med censuren, men med trykningen?  Det er mildest talt gået godt.  Og det er kommet i takt med, at næsten alle – i hvert fald i Europa – kan læse.  Man har regnet ud, at omkring 90 % af alle trykte bøger er udkommet efter 1960.   Det er bl.a. også basis for de mange BOGBYER, der er dukket op i mange lande i de senere år. Her sælger man til menneskelige priser især brugte bøger, som folk ikke længere har brug for eller nye bøger, som forlagene udgav for store oplag af.  I Danmark er der i dag bl.a. sådanne bogbyer i Skørping i Himmerland ( Bogby9520 ), i Ingstrup i Vendsyssel, i Ebeltoft og i Kalundborg.  Og flere er på vej.

Den gode Gutenberg bliver fortsat hyldet og rost for sin fænomenale opfindelse.  På mit EU-kontor i København havde vi vort eget trykkeri. Og én af vore energiske medarbejdere, Bent, gik under navnet ”Lille Gutenberg”.  Det tilnavn tror jeg ikke, han var ked af.  Det var heller ikke meningen!

Foto:  Gutenbergs første trykte bibel:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !