FASTELAVNSBOLLEN - HVOR KOMMER DEN FRA
FASTELAVNSBOLLEN
DEN 16. FEBRUAR:
Dagens person er uden tvivl...... FASTELAVNSBOLLEN. Ikke fordi den er født i dag – eller fordi den
er død på denne dag. Nej, fordi den er lige i hjertet af, hvad denne dag (også)
handler om. Dagen er i år en tirsdag –
også kaldet ”hvide tirsdag”. Hvorfor?
Fordi man i gamle dage fik mælkemad til sine fastelavnsboller netop i
dag !
Hvor kommer den populære Bolle oprindeligt fra ? Fra Tyskland – som så meget andet, vi kender og
tror er dansk 😊 Den optræder
første gang i 1600-tallet under navnet ”HEISSE WECKEN”. Det var varmt, rundt bagværk, lavet på
hvedemel. I Sønderjylland kalder man dem
Hedvig.
I 1700- og 1800-tallet
blev traditionen, at omvandrende koner solgte hvedeboller til alle
interesserede slikmunde. De hed KAGEKONER. Det ord har senere fået en anden betydning.
Og hvornår kom den gode spise så til Danmark? Det gjorde den for alvor i 1837, da Anne
Marie Mangor ( ”Madame Mangor” ) skrev sin ”Kogebog for smaa Huusholdninger”. I den bog opfandt hun fastelavnsbollen. De
var lavet af hvedemelsdej iblandet rosiner, appelsinskal, kardemomme og creme. Og de ”gik som varmt brød”, som man siger.
Der er historikere, der med deres skarpe øje har
identificeret hvedeboller på et kalkmaleri fra 1200-tallet i Estvad kirke nær
Skive. Og den samme type bolle optræder igen på et kalkmaleri fra 1400-tallet i
Bellinge kirke i Odense. Disse boller kaldte man Strutter – et hvedebrød
formet som et kors.
Og hvad er så det specielle med netop hvedeboller?
Hvorfor hvede? Fordi det var en kornart,
det tidligere var meget svært at dyrke på vore breddegrader – på grund af
vejret. Derfor var den en
luksus-vare. Og luksusvarer spiste man
naturligvis ikke til daglig. Og slet
ikke i fastetiden, der starter i morgen på Askeonsdag, i 40 dage indtil 1.
påskedag. Derfor er det netop i dag, på
Hvide Tirsdag, at hvedebollen er i højsædet.
Den version af fastelavnsbollen, vi kender i dag, kommer
fra 1950erne. Det er først med
mælkecentrifugens opfindelse i 1878, at vi får en fløde, der kan piskes
ordentligt. Og udgaven af bollen med
fløde har vi taget til os fra svenskerne efter 2. verdenskrig. Ismejerierne
rundt omkring i landet kunne levere frisk fløde. De svenske fastelavnsboller kaldes Semlor og
er overskårne med flødeskum imellem de to dele af bollen.
Tilbage til vor egen højt besungne Fastelavnsbolle.
Desværre findes de ikke i Belgien – stakkels belgiere, eller måske heldige
belgiere 😊
Fotos:
Comments