MICHELIN - HVAD DÆKKER DET EGENTLIG OVER

DEN 16. JANUAR:

Når man siger Michelin, hvad tænker folk så umiddelbart på?  Nogen tænker på dejlig mad på en restaurant med Michelin-stjerner. Andre tænker nok på de mange detaljerede Michelin-kort, man kan købe over snart alle steder i verden.  Og så er der de bilejere, der sværger til Michelin dæk.   Har disse tre Michelin-verdener noget med hinanden at gøre.  Svaret er: Ja, i høj grad 😊

Ophavsmanden til det hele er den franske industrimand ANDRÉ MICHELIN. Han levede i årene 1853-1931.  Han blev født i Paris på denne dag.  Egentlig var han som ingeniør involveret i sin bedstefars virksomheder, der lavede landbrugsmaskiner.   Men en dag kom en cyklist på besøg hos ham med et fladt cykeldæk og bad om råd.  Cykling var i 1880erne blevet meget populært i Frankrig, ikke mindst fordi amerikaneren John Dunlop havde opfundet og taget patent på cykeldæk med luft i.  Hidtil var alle cykeldæk af fast gummi.  Og det fik man altså ret ondt i rumpen af med den slags veje, man var udstyret med dengang.

Den simple udfordring fascinerede straks André Michelin ( og hans bror Edouard ). Så de fik den ide at lave luftdæk til biler.  Antallet af biler i Frankrig var dengang et par tusinde.  Men det tal var i hastig stigning.  Som sagt så gjort. I 1888 åbnede de den første dækfabrik i Clermond-Ferrand i Midtfrankrig.  Og der ligger firmaets hovedkvarter stadig den dag i dag.

Og Michelin tænkte videre.  For at få solgt sine dæk, skulle man gerne have bilisterne ud at køre så meget som muligt.  Derfor startede han i år 1900 på at lave en GUIDE over veje i hele Frankrig. Den første udgave udkom i 35.000 eksemplarer. I 1904 udkom hans første Guide for Belgien.  Og i 1909 begyndte han også at udgive sine Guides på engelsk.  De blev til de berømte Michelin Røde Guides, som stadig hører til de bedste af slagsen.

Men når folk var ude at køre, hændte det naturligvis, de blev sultne, måske endda lækkersultne. Så efter 1. verdenskrig hyrede han en flok inspektører, der skulle besøge hoteller og restauranter, først i Frankrig, senere i flere og flere lande.  Deres opgave var at vurdere kvaliteten af hoteller og især restauranter. Derved opstod Michelin-stjernerne.  I dag ( 2020 ) er der ialt 2.817 restauranter verden over med Michelin-stjerner:  2.290 med 1 stjerne, 414 med 2 stjerner og 113 med 3 stjerner.   Der ligger 26 restauranter med Michelin stjerner i Danmark.

Michelin-imperiet er et godt eksempel på et velgennemtænkt initiativ, der på en måde er opstået tilfældigt ( den punkterede cykel ) og har været istand til at udvikle sig konstant gennem nu 133 år.

Foto af André Michelin:



Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...