H.P.CLAUSEN - dansk professor i politisk historie - og en hædersmand

 

H.P.CLAUSEN

Som dagens person i dag har jeg valgt min gamle professor H.P.CLAUSEN.  Nok den bedste, jeg har haft i sin tid i statskundskab.  Han blev født den 31. januar i 1928 og døde i 1998.   Han var historiker og beskæftigede sig især med nyere politisk historie.  Herunder ikke mindst den spændende og indviklede historie omkring hans hjemstavn Sønderjylland og den dansk-tyske grænseregion.  Hele problemstillingen og udviklingen heraf var naturligvis guf-guf for vort fag, den politiske videnskab. Jeg husker tydeligt, at han tog os på en 3-dages studietur til netop Sønderjylland.  Ingen af os vidste på forhånd ret meget om de særlige forhold i den region. Det blev en øjenåbner, i hvert fald for mig. Vi mødte repræsentanter for alle parter – det danske flertal og det tyske mindretal nord for grænsen, og det tyske flertal og det danske mindretal syd for grænsen.  Og vi mødte dem sammen – til et fælles spørge-svar møde. I første omgang var det næste umuligt at finde ud af, hvem der var hvem.  De talte allesammen den samme sønderjyske dialekt ( som i sig selv gav de fleste af os vanskeligheder 😊 ) De gav klart indtryk af at være gode venner allesammen, selv om det naturligvis ikke var alt, de var enige om.  Og vi fik også forklaret, hvordan man på mange måder arbejdede tæt sammen.  Vi fandt ud af, hvem der var hvem ved at høre, hvordan de hver især omtalte det fælles område.  De dansksindede på begge sider af grænsen sagde konsekvent hernede  og de tysksindede konsekvent heroppe. Så var den på plads.

Og så var og er det meget vigtigt at forstå meningen med og indholdet af den såkaldte Bonn-aftale mellem den tyske og den danske regering fra 1955 – Adenauer-H.C.Hansen aftalen. Den blev indgået for at sikre mindretallene på hver side af grænsen særlige fordelagtige vilkår både politisk og kulturelt.  Og den har fungeret glimrende til alles tilfredshed lige siden.  Det var en fremsynende og modig aftale, som mange mindretal rundt omkring i Europa senere er kommet på besøg for at studere.

H.P.Clausen blev senere politiker, herunder justitsminister og formand for Folketinget. Og han sluttede sin karriere som dansk generalkonsul i Flensburg.   En hædersmand af rang, som jeg tænker tilbage på med stor glæde.

Foto:



Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...