RUMÆNIEN - OM LANDET OG RUMÆNSK POLITIK

DEN 3. DECEMBER:

På søndag den 6. december er der parlamentsvalg i RUMÆNIEN.  Det er en god anledning til at fortælle lidt om dette land, som er ét af vore 26 partnerlande i EU.

Rumænien er på 238.000 kv.km – ca. 5 ½ gange så stort som Danmark. Det grænser op til Bulgarien i syd, Serbien i vest, Ungarn i Nord og Ukraine og Moldavien i øst.  Det har 20 millioner indbyggere. Af dem er 1,2 millioner et ungarsk-talende mindretal, især i bjergområderne mod nord, som indtil 1918 var en del af Østrig-Ungarn.   Der er også et tysk-talende mindretal i landet. De har været der siden det 12. århundrede.  Før 2. verdenskrig var det på ca. 800.000 personer. Nu er det kun omkring 36.000. Begge mindretal spiller fortsat en vigtig rolle i landet. Landets nuværende 61-årige præsident, Klaus Iohannis, kommer fra det tyske mindretal. Han var tidligere en succesrig borgmester i den kendte turistby Sibiu ( på tysk: Hermannstadt ). Senere blev han leder af landets liberale parti og landets præsident.   Det rumænske sprog er romansk og ligner meget italiensk.

Rumænien blev medlem af EU i 2004. Det er dog stadig ikke deltager i Schengen-samarbejdet eller i EUROen.  Men når det opfylder betingelserne for det, bliver det også deltager i de to dele af EU-samarbejdet.  Landet blev også medlem af NATO i 2004.

Jeg har besøgt Rumænien adskillige gange. Første gang var i kommunistperioden i 1969. Næste gang var i januar 1990 med en EU-delegation få dage efter afsættelsen af Ceaucescu.  Og senere er det bl.a. blevet til et krydstogt på Donau og en biltur igennem Transsylvanien.   Et meget spændende land.  Men også på mange måder et fattigt land.

Rumænien er et demokratisk land, hvor parlamentet vælges hvert 4. år. Det har to kamre – Senatet med 164 medlemmer og Deputeretkammeret med 329 medlemmer.  De vælges ved direkte valg.  Der er en spærregrænse på 5 %.   Rumænere, der bor uden for landet, er også repræsenteret med medlemmer af Parlamentet.  Bare i OECD-landene er der  3,4 millioner rumænere.

De største politiske partier er: De Liberale ( som er i fremgang og forventes at få omkring 32 % af stemmerne på søndag ).  Socialisterne ( på en måde efterkommere af kommunisterne i gamle dage ) er på vej ned i opinionen og ventes at få omkring 20 %. Og et par mindre partier til højre får formentlig omkring 20 % tilsammen.

Hvis man vil læse mere om Rumænien og rumænsk politik, kan man læse en engelsk-sproget rumænsk avis:   The Romania Journal -  https://romaniajournal.ro

Eller:  ROMANIA INSIDER   -    www.romania-insider.com               

Rumæniens flag:     


Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !