HYGGE - HVAD ER DET EGENTLIG ?

DEN 2. DECEMBER:

I dag vil jeg skrive om HYGGE.   Hvad er det egentlig for noget ? For et par aftener  siden fik vi apéro’en galt i halsen, da den belgiske TV-avis pludselig bragte et indslag om Hygge. Den søde kvindelige speaker fortalte, at hun havde brugt meget tid på at lære at udtale ordet.  Det lykkedes – og det er ikke nemt for en fransktalende.  Ordet er endda også optaget i den officielle franske ordbog.  Så det vinder frem på god vikinge-manér 😊

Anledningen til de belgiske nyheders HYGGE-indslag var dobbelt:  dels en forklaring om, hvordan man på ”hyggelig vis” kan tilbringe sin lockdown, sin ”husarrest”, der her i landet varer mindst til den 15. januar.  Og deres forklaring var meget fin, dækkende og inspirerende.  Og den anden grund til det lille program var, at der er startet et nyt hotel her i det centrale Bruxelles.  Det hedder HOTEL HYGGE, ligger meget tæt på Place Louise, har 60 værelser og ser virkelig hyggeligt og dansk ud. Prøv at kigge indenfor, i hvert fald på deres hjemmeside:  https://hyggehotel.be  

Ordet hygge kommer fra det gamle oldnordiske ord hyggja, der betød at tænke. Og fra et endnu ældre oldnordisk ord hugr, der betød sjæl og bevidsthed.

Hvad står begrebet så for – sagt kort?  Jeg vover det ene øje med denne forklaring:   en dejlig, ukompliceret  og behagelig måde at være sammen på. En situation, der oser af ”rarhed” og nærhed.

Men det er vel med at forklare hygge som med at forklare hvad humor er:  selv når man gør sit bedste, så får man i ord ikke det allerbedste og det allervigtigste med.  Det er nærmest ubeskriveligt.  Og tak for det!



Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !