HVAD ER VACCINE - OG HISTORIEN BAG DEN

DEN 13. DECEMBER:

Nu er vaccinationerne for alvor i gang eller kommer meget snart i gang i mange lande. BIONTECH-PFIZER vaccinen bliver godkendt til brug i land efter land.

Derfor kunne det være interessant kort at se på, hvad vaccination egentlig er – og hvad historien bag den er.

Kort og uvidenskabeligt sagt er vaccination, at man får noget svækket eller dødt smittestof sprøjtet ind i sin krop.  Det reagerer kroppens immunsystem imod ved at danne antistoffer, så den pågældende person efter al sandsynlighed bliver immun over for smitte af det pågældende stof.  Altså i den nuværende situation mod COVID-19 virus.

Princippet siges at blive opdaget og brugt første gang af den engelske bonde BENJAMIN JESTY i 1724. Han havde bemærket, at hans malkepiger, der ved at malke køerne kom i berøring med kokoppe-virus, ikke senere blev ramt af koppe-sygdommen.  Derfor sprøjtede han noget kokoppe-virus ind i sin kone og sine børn.  Og det virkede.

Det blev den engelske landlæge, EDWARD JENNER ( 1749-1823 ), der senere med succes udviklede forsøget mere videnskabeligt.  Og den første vaccine mod kopper blev produceret i 1798.

Hvorfor hedder det vaccine ?  Det kommer fra det latinske ord VACCA, der betyder KO.  Så bondemanden Benjamin og hans ko for knap 300 år siden har fortsat betydning, også for vort sprog!

Edward Jenner blev ud over at være læge en meget anerkendt videnskabsmand.  Og et britisk immonologi-institut er opkaldt efter ham. Dette institut er også for tiden aktivt involveret i at udvikle en COVID-19 vaccine.

Senere arbejdede mange videnskabsfolk videre med immonologi og vacciner.  En af de mest kendte er franske LOUIS PASTEUR ( 1822-95 ).  Han er måske mest kendt for sit såkaldte pasteuriserings-arbejde ( at varme ting op i kampen mod bakterier ). Men han udviklede også vacciner mod bl.a. hønse-kolera, miltbrand og rabies.

En af hans medarbejdere på Pasteur-instituttet i Paris var den engelsk-russiske videnskabsmand WALDEMAR HAFFKINE (1860-1930 ).  Han var især aktiv i vaccination mod kolera i Calcutta i Indien.

Alt dette fik naturligvis også betydning for industrien, der skulle fremstille vaccinerne. Et af de første firmaer på området var PFIZER i New York. Det blev grundlagt af tysk-amerikaneren CHARLES PFIZER ( 1824-1906 ) i 1849.  Dette multinationale firma har nu 88.000 medarbejdere over hele verden. Det var f.eks. ansvarlig for udviklingen og produktionen af polio-vaccinen – og af viagra.  Og nu altså sammen med det tyske firma BIONTECH af COVID-19 vaccine.  Her i vor kommune Rixensart har vi en stor afdeling af Pfizer med ca. 3.000 medarbejdere, der arbejder i 3-skiftshold.  De har været her siden 1930erne.   Men det er på Pfizers anden fabrik i Puurs ved Antwerpen, de nu producerer COVID-19 vaccinen.

Foto af ”ophavsdamen” til vacciner:



Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !