COVID-19 VACCINENS VEJ TIL OS ALLE SAMMEN

DEN 9. DECMEBER:

Nu er vaccinen mod COVID-19 ved at blive rullet ud. Det er som bekendt Storbritannien, der som det første demokratiske land er begyndt at vaccinere. Og det gør de med den vaccine, som firmaerne BIONTECH og PFIZER har udviklet sammen.  BIONTECH er et relativt nyt tysk medicinalfirma, der ligger i Mainz, og som er startet og udviklet af to tyrkiske indvandrere i Tyskland.  PFIZER er det kendte, gamle multinationale firma med hovedkvarter i New York.  Dets øverste chef er i øvrigt græker.   Så Europa er stærkt repræsenteret i dette projekt.

Hvordan kan det så gå til, at briterne er de første, der har fået tilladelse til at bruge den nye vaccine i praksis?  ”Brexit-briterne” påstår, at det er en direkte positiv følge af Brexit.  Det passer ikke.  Storbritannien er indtil den 31. december fuldt omfattet af EUs regler også på dette område.  Men EU-reglerne siger, at et land kan bede om at bruge en sær-procedure i ekstreme situationer såsom under en pandemi.  Det valgte briterne at gøre. Alle EU lande har valgt at søge tilladelsen samlet via deres fælles EU-agentur EMA ( European Medicines Agency ).   Den britiske hasteprocedure er blevet kritiseret både af de amerikanske sundhedsmyndigheder ( den nu kendte Dr. Fauci ) og af danske lægemiddel-myndigheder.  Man anser det som risikabelt at springe nogle af leddene i godkendelsesproceduren over, som briterne har gjort.  Vi må virkelig alle sammen håbe, at alt går godt med vaccinationen i UK.  For hvis der sker uheld og vaccinationen må stoppes, så får det naturligvis konsekvenser i hele verden, ikke mindst fordi borgerne bliver nervøse for at blive vaccineret.    Det er for mig oplagt, at briterne tog beslutningen om hasteproceduren især af politiske grunde.

Den accellerede procedure betyder bl.a. også, at det i dette tilfælde er det pågældende land, der er ansvarlig for eventuelle problemer, herunder betaling, og ikke producenten.   Når først vaccinen er godkendt på normal vis som f.eks. af EMA, er det producenten, der er ansvarlig.  Her har EU-Kommissionen dog accepteret at påtage sig en del af dette ansvar for at hjælpe producenterne i denne særlige pandemi-situation.

Iøvrigt har vor belgiske statsminister Alexander De Croo med et glimt i øjet  sagt til Boris Johnson:  Husk nu, at vaccinen er MADE IN EUROPE !

Tilbage til VACCINEN.  Den er som nævnt udviklet af BIONTECH og PFIZER.  Det er PFIZER, der producerer den på sine fabrikker her i Belgien og i Michigan i USA.  I Belgien har PFIZER anlæg flere steder, også her i vor kommune, Rixensart.  Det var her polio vaccinen blev produceret i 1950erne.   COVID-19 vaccinen produceres på virksomhedens fabrik i den lille by Puurs i Flandern – lige syd for Antwerpen.  Man har indtil nu ansat 150 nye ekstra medarbejdere til produktionen.  Og PFIZER regner med at producere ialt 1,3 milliarder doser af den i løbet af 2021.

Inden den nye vaccine kan bruges i EU, skal den som alle andre nye medicinske produkter som nævnt godkendes af EMA, Det europæiske Medicinal Agentur.  Det ligger i Amsterdam i Holland. Det blev flyttet hertil fra London den 1. marts 2019, fordi Storbritannien ville forlade EU. 

BIONTECH-PFIZER indsendte for kort tid siden deres ansøgning om godkendelse af den nye vaccine til EMA.   Undervejs har EMA dog haft mulighed for løbende at følge og analysere udviklingen i et såkaldt ”rolling review”.   EMA har givet top-prioritet i behandlingen af ansøgningen.  Dets videnskabelige komiteer med eksperter fra alle EU-landene arbejder på højtryk, også over julen. Derved skulle de – modsat det briterne valgte at gøre - kunne nå alle faser i den internationalt vedtagne godkendelses-procedure.  Og EMAs overordnede Videnskabelige Komite er indkaldt til ekstraordinært møde senest tirsdag den 29. december for at give en godkendelse.   Denne skal derefter – igen gennem en accellereret procedure – godkendes i løbet af få dage af EU-Kommissionen.  Derefter kan vaccinationen starte i alle EUs medlemslande og i de tre associerede EEA-lande Norge, Island og Lichtenstein.

 

Og proceduren er den samme for de andre vacciner, som måtte ansøge om godkendelse til brug i EU og EMA.

Det er et spørgsmål om liv og død. Derfor skal alle aspekter af vaccinerne undersøges tilbunds af uafhængige eksperter – både hvad angår effekten af dem og deres eventuelle bivirkninger.

 

Hvad forsyningen med vaccine angår har EU-Kommissionen på EUs vegne lavet købsaftaler med en række medicinalfirmaer.  Man har ialt købt mindst 1,5 milliarder doser – under forudsætning af, at de får EMAs godkendelse.   Heraf har EU foreløbig købt 300 millioner doser af BIONTECH-PFIZER vaccinen.   Disse bliver så fordelt til de enkelte medlemslande.

EMAs logo:       


 

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !