NYE, SPÆNDENDE MINISTRE I USA

DEN 25. NOVEMBER:

Nu begynder det at gå stærkt med Joe Biden og hans nye regering. Aldrig så snart jeg i går havde skrevet om de nye glædelige vinde, der blæser i Amerika, så præsenterede Biden sit første hold af centrale ministre.   Samtidig sagde han direkte på TV til dem:  Husk, at jeres job altid er at fortælle mig, hvad jeg har brug for at vide.  Ikke hvad jeg gerne vil vide !   Det må siges at være et sceneskift.  Med andre ord:  Efterplappere og rygklappere:  YT 😊

Den amerikanske regering kaldes the Cabinet. Den består af præsidenten, vicepræsidenten og de allervigtigste ministre.  Alt i alt en gruppe på 15 til 20 personer.  Det er de helt centrale ministre, der får sæde i the cabinet.  En del er altid med – såsom udenrigsministeren, forsvarsministeren, finansministeren, m.v.   Men denne gang er det nyt, at Bidens nye repræsentant på klimaområdet, John Kerry, får plads i kabinettet. Det samme gør den nye amerikanske FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield. Hvad viser det?  At Biden lægger kolossal stor vægt på netop disse områder – kampen for klimaet og forbindelserne til resten af verden.   Et mere markant skifte fra Trump-perioden kan man næsten ikke forestille sig! 

Joe Biden har også hele tiden sagt, at hans regering skal afspejle hele det amerikanske folk – og ikke som under Trump stort set kun bestå af folk fra ”det hvide og rige Amerika”

Så det er interessant kort at se på nogle af Bidens nye ministre.  Ok, de er ikke ministre endnu.  For at blive det skal de godkendes af Senatet.  Og det kan blive noget af en gyser, hvis Republikanerne fortsat har flertal efter Bidens indsættelse den 20. januar.   Det afhænger af omvalget for to senatorer i Georgia den 5. januar.  Hvis det lykkes demokraterne at vinde begge disse Senats-pladser, ja så har de flertal.  Men det er nok usandsynligt.

Den nye udenrigsminister hedder ANTHONY BLINKEN.  Han har en lang fortid i udenrigs- og sikkerhedspolitik under Clinton og Obama.  Han er kendt for stor viden, meget rolig og ligevægtig og er meget respekteret både i USA og i hele verden.  Samtidig taler han fransk, da han boede i Paris med sine forældre og gik i skole dér i adskillige år.  Han er også musiker og komponist.  Han er guitarist og er især glad for jazz og rock.   Hans svigerfar var polsk og overlevede holocaust.

Den nye klima-ansvarlige er den tidligere udenrigsminister JOHN KERRY.  Han er af østrig-ungarsk oprindelse og har en militær uddannelse.  Han var USAs chefforhandler om FNs Paris-aftale om kampen for klimaet.  Han skal nu, også i the cabinet, sørge for, at klimaet tilgodeses i alt, hvad USA gør og foreslår.

Den nye minister for Homeland Security – indenrigsministeren, kan man kalde ham – hedder ALEJANDRO MAYORKAS.  Han er cubaner, født i Havana på Cuba.  Han kom som barn til USA som flygtning fra det kommunistiske regime på Cuba.  Han er jurist og har bl.a. været offentlig anklager i Californien ( ligesom vicepræsident Kamala Harris ).   Han har også haft vigtige poster under Obama.

Og sidst, men ikke mindst skal nævnes USAs nye FN-ambassadør, LINDA THOMAS-GREENFIELD.  Hun kommer fra USAs udenrigstjeneste og har været amerikansk ambassadør mange steder i verden gennem mange år. Hun er født i Louisiana i ”the deep South” og gik som barn som afro-amerikaner i skoler kun for sorte. Hun oplevede også som barn, hvordan Ku Klux Klan ofte kom til deres gade i deres frygtindgydende udstyr for at afbrænde kors på stedet.   Som ambassadør og en overgang også vice-udenrigsminister for afrikanske anliggender har hun altid været meget populær og meget respekteret. 

I går præsenterede Biden også sit valg som ny sikkerhedsrådgiver, JAKE SULLIVAN, og sin kommende direktør for efterretningstjenesterne, AVRIL HAINES, den første kvinde på denne post, tidligere næstkommanderende i CIA.

Det bliver spændende at se, hvem de næste Biden-udnævnelser bliver.  Sikkert er, at den nye finansminister bliver den tidligere centralbank-chef JANET YELLEN.  Og rygtet siger, at forsvarsministeren for første gang også bliver en kvinde, MICHÈLE FLOURNOY, der har en lang karriere i forsvarspolitikken – og som i øvrigt som ung har studeret et år i Belgien.  Lad os vente og se!


Joe Biden


Blinken, Yellen, Sullivan, Haines

Thomas-Greenfield, Kerry, Mayorkas



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !