MASSER AF AKTIVITETER I EU PÅ MILJØ-OMRÅDET

DEN 17. NOVEMBER:

Et af de mange spørgsmål, jeg ofte får er:

Forbedring af miljøet – hvad har EU opnået i årenes løb?

Det er oplagt, at tætbefolkede og højt industrialiserede lande som EU-landene har en stor interesse i ikke bare at interessere sig for miljøet.  Miljøbeskyttelsesprogrammer startede på forskellige tidspunkter i de forskellige lande. Og fra midten af 1960erne begyndte man også at gøre noget i fællesskab på EU-plan. I 1967 vedtog man fælles regler f.eks. om mærkning af farlige kemikalier. Men det er først fra november 1973, at man for alvor tager fat.  På det tidspunkt bliver EUs første miljøhandlingsprogram vedtaget og sat i kraft.  Det skete som konkret opfølgning på FNs miljøkonference i Stockholm året før.   Og det var i det første danske EU-formandskab, at dette program blev vedtaget.

Fra 1987 kom miljøbeskyttelse direkte ind i EU-Traktaten ( i the Single Act om skabelsen af det indre marked ).

Formålet med EUs miljøbeskyttelse blev fastsat således:

  • Bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet
  • Beskyttelse af offentlig sundhed
  • Forsigtig og rationel udnyttelse af naturresourcer
  • Fremme af initiativer på internationalt plan til på regionalt og på verdensplan at kæmpe for de samme miljømål, herunder ikke mindst at forhindre klimaforandringer.

Der er i EU indtil nu ( 2020 ) vedtaget ialt 7 Handlingsprogrammer for miljøbeskyttelse. Det løbende kører fra 2014-20.   Det har resulteret i, at der i dag er vedtaget og gennemførst ca. 500 EU direktiver og forordninger om miljøbeskyttelse.  EU-Kommissionen har i oktober 2020 foreslået et nyt 8. handlingsprogram, der skal dække perioden frem til 2030 – og være en meget vigtig del af EUs Green Deal målsætning.

Det betyder, at EU i dag har verdens højeste standarder for beskyttelse af miljøet.

Og det har også været EU, der på FN plan har været en af lederne for at forberede og gennemføre Paris Aftalen om beskyttelse af klimaet.

Selv om det allermeste af EUs miljøbeskyttelse er sket gennem lovgivning, har der også kørt – og kører stadig en række programmer, hvor man bl.a. med visse tilskud søger at fremme de fælles mål.  Et af programmerne hedder LIFE.   Et andet hedder NATURE 2000, hvor man har knyttet omkring 26.000 naturområder sammen i fælles bestræbelser for at sikre deres beskyttelse.  De dækker tilsammen ca. 20 % af EUs samlede areal.

Så der sker en masse på miljø-området inden for EU.



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !