IGEN OM SKIPPERLABSKOVS - OG FLERE ANDRE MUNTRE SKIPPERE

DEN 15. NOVEMBER:

Jeg skrev forleden om den gode ret SKIPPERLABSKOVS.  Og vi blev enige om, at den ikke er en dansk opfindelse, altså labskovsen.  De fleste kilder siger, at dens oprindelse er nordtysk. Og her serveres den ofte stadig væk under det gode tyske navn Labskaus.  Den kan både være med kød og med fisk. Briterne har også taget retten til sig, ikke mindst på skibene til søs.  Nogle madforskere mener at kunne bevise, at navnets oprindelse er lettisk, altså fra Letland.  Labs betyder god på lettisk. Og kausis et krus eller en tallerken.  Og da Letland også er en gammel skibsnation, kan labskovsen meget vel have sit oprindelige ophav dér.

Men skipperlabskovsen kommer med sikkerhed fra Tivoli i København. Som nævnt tidligere blev den opfundet og serveret af restaurant Grøftens ejer, LAURITZ JOHANSEN, fra omkring 1905.  Han levede i årene 1856-1919 og var allerede som ung restauratør i København.  Men eventyrlysten i ham gjorde, at han i stedet kastede sig over ballonflyvning. Han købte en luftballon, som han gav navnet Aborren.  Med den tilbød han opstigninger fra Tivoli, hvor man så måtte se, hvor vejr og vind bragte én hen. De fleste gange landede man i nærheden af København. Enkelte gange kom man helt til Sverige.  Det blev til hele 117 opstigninger fra Tivoli.  En del af dem skete efter Johansen overtog Grøften.  Så kunne han tilbyde en dobbelt-oplevelse – først skipperlabskovs i Grøften og bagefter en ballontur ud i det uvisse.  Husk på: det var reelt før flyvningens tid. Så det lokkede mange til.

Lauritz Johansen havde en uheldig forgænger. Han var svensker og hed VICTOR GRANBERG. Han fik af kongen lov til at flyve med sin ballon fra Christiansborg Ridebane. Han ville flyve fra København til Sverige. Det var allerede i 1857. Første forsøg mislykkedes, fordi ballonen punkterede på jorden.  Og andet forsøg gik heller ikke godt. Da ballonen steg op, førte vinden den direkte ind i Hofteatrets tag. Her lykkedes det Granberg at hoppe af, mens ballonen forsvandt ud i det blå.  De mange tilskuere, der var kommet for at opleve det spændende initiativ, råbte til ham:  Den går ikke, Granberg !   Der er som bekendt et udtryk, der er blevet folkeeje. Det betyder, at noget folk er i gang med, ikke vil lykkes!

Meget tidligere havde Danmark en anden berømt skipper. Det var SKIPPER KLEMENT.  Han levede i årene 1485-1576. Han var fra Vendsyssel og hed Klemen Andersen.  Efter først at have været købmand i Aalborg, slog han sig på søen og blev skipper og senere vice-admiral under kong Christian II.  Det var urolige tider dengang. Og i 1534 rejste han en bondehær i Nordjylland. Med den slog han en adelshær lige syd for Aalborg.  Men den nye konge, Christian III, slog ham kort tid efter, og Skipper Clement blev selv fanget i Storvorde i Østhimmerland.  Han blev indsat i statsfængslet på Koldinghus og senere dømt til døden, halshugget og sat på hjul og stejle på Viborg Landsting.   Jeg kom selv 424 år senere fra Nordjylland til Viborg. Men jeg blev heldigvis kun ”stegt og braset” af vore lærere på Katedralskolen 😊

Nu vi er ved skipperne, så er der naturligvis også SKIPPER SKRÆK.  Han er dog ikke særlig dansk, men en amerikansk tegneseriefigur, der første gang optrådte i 1929.   Han var – som de andre skippere – sømand, men ikke særlig klog.  Men har var venlig. Og så var det ham, der påstod, at man bliver ekstra stærk, når man spiser spinat !!






Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !