TILLYKKE TIL FN MED DE 75 ÅR !

DEN 24. OKTOBER:

Der er hver dag nogen, der har fødselsdag. Det synes jeg er vigtigt at markere. En fødselsdag er ikke nogen ligegyldig dag. Derfor gør jeg mig umage for hvert år at sende min personlige hilsen til mine venner - og veninder – på deres fødselsdag.

I dag er ingen undtagelse.  Det er FNs fødselsdag. De forenede Nationer, som er organisationen for stort set alle verdens lande. Hjertelig tillykke med de 75 år !!

FN blev oprettet lige efter 2. verdenskrigs ragnarok. Formålet var og er at: 1) vedligeholde fred og sikkerhed i verden; 2) at udvikle venskabelige forhold mellem nationer; 3) at sikre overholdelsen af menneskerettighederne; og 4) at arbejde for hjælp til de fattigste dele af verden.

Det var i 1945 ialt 51 lande, der sammen oprettede FN.  Herunder var ”vore” lande Belgien, Danmark, Grækenland og Australien med.  Der er i dag ( 2020 ) ialt 193 medlemslande.  FNs hovedsæde ligger i New York.

I øvrigt havde jeg selv fornøjelsen af at være med til fejringen af FNs 20 års jubilæum. Det blev holdt i 1965 i San Francisco, hvor FN Pagten i sin tid blev underskrevet af stifterne.  Det var meget interessant at være med til.  Daværende præsident Lyndon B. Johnson var en af hovedtalerne.  Og hvorfor var jeg med dér?  Fordi jeg var aktiv med i WAWF, World Association of World Federalists – på dansk: EEN VERDEN.   Vi arbejdede for, at FN skulle udvikle sig til en verdensregering.  Og vi var ikke bare en lille flok forpjuskede studenter.  I Danmark var f.eks. over halvdelen af Folketingets medlemmer med dengang.

Hvad var så det nye ved FN i forhold til Folkeforbundet, som var landenes ”forening” i mellemkrigstiden?   Et Folkeforbund, som initiativtageren USA aldrig blev medlem af, fordi Kongressen nedstemte USAs deltagelse.  En af de store nydannelser var Sikkerhedsrådet på nu 15 medlemmer.  Det har i FN Traktaten mandat til at gribe ind i en hvilken som helst konflikt verden over, også militært, hvis der er flertal for det og hvis ingen af de fem permanente medlemmer, USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina, stemmer imod.  En lille personlig politisk-filosofisk bemærkning:  det kan man da for alvor sige er afgivelse af suverænitet ( som diskuteres så meget og så uforstandigt i disse år ).  Ved en sådan beslutning har de 178 FN-medlemmer, der ikke sidder i Sikkerhedsrådet, ingen indflydelse overhovedet. Men de er forpligtet til at rette sig efter beslutningen.   Og det er efter min mening godt.  Det er den eneste måde at få så stor en forening til at fungere på.

Har FN så været en succes ?  Det er der mange meninger om. Man gør nok i den forbindelse klogt i at huske Eisenhowers ord om at ”menneskeheden ikke er bedre end mennesker!”.   Det er klart, at FN har været en succes på mange måder – både politisk, økonomisk, socialt og kulturelt.  Det er bare ikke effektivt, dvs. en succes, hvis dets arbejde og initiativer for alvor kommer på tværs af en af de fem stormagter i FN.  Eller hvis der ikke kan samles den nødvendige politiske vilje til at tage fat på et vigtigt problem.  Alligevel står det klart, at især i vor nutidige globaliserede verden, der nærmest er en landsby på verdensplan, er man nødt til at have en organisation, hvor alle er med. Så hvis FN ikke fandtes, var man nødt til at opfinde det.  Det er vel også kun Trump, der på sin ”særlige måde” bekæmper meget af det, FN står for.  Og det er i disse tider nærmest et adelsmærke at få kritik fra den kant ! Så kan det ikke være helt forkert, det man gør !

FN har 17 særorganisationer, der tager sig af særlige samarbejdsområder. De mest kendte er nok UNESCO (uddannelse og kultur), UNICEF (børn), WHO (sundhed), UNHCR (flygtninge – hvor Poul Hartling var chef engang), Verdensbanken og Valutafonden.

En del af FN og dets særorganisationer ligger mange steder i verden. I København har FN Byen i Nordhavn kontorer for 11 af FNs særorganisationer – med 1.200 medarbejdere fra 104 lande.  I Bonn ligger UN Campus med 18 FN-organisationer repræsenteret og med ca. 1.000 medarbejdere.  Det er især her, at FNs arbejde på klima-området finder sted.

Hele FN ledes i dag (2020) af den tidligere portugisiske statsminister Antonio Guterres.  De første generalsekretærer var nordmanden Trygve Lie og svenskeren Dag Hammarskiöld.   Senere har der været adskillige ledere fra det meste af verden. Nogle ”med pil opad og andre med pil nedad”! 

Igen:  Et STORT og FREDFYLDT TILLYKKE TIL FN, dvs. til os allesammen, på denne dag!

Foto:  FNs logo:                     


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !