OM EU's IGANGVÆRENDE TOPMØDE - OG BREXIT

DEN 16. OKTOBER:

Det europæiske Råds møde ( EUs topmøde ) er som nævnt i forgårs den 14. oktober i fuld gang. Et af emnerne i går var Brexit, opfølgningen til Storbritanniens udmelding af EU fra den 31. januar i år. Boris Johnson havde egenhændigt sat i går, den 15. oktober, som sidste frist til at indgå en aftale om det fremtidige samarbejde mellem EU og briterne.  EU har sagt, at fristen er slutningen af oktober og allersenest den 15. november, hvis en evt. aftale skal godkendes i Europa-Parlamentet, formentlig i de 27 EU-landes parlamenter og i det britiske parlament, inden den løbende overgangsperiode udløber den 31. december, altså om 2 ½ måned.

Topmødet i går bekræftede, at EU fortsat gerne vil have en aftale, men ikke for enhver pris. De udestående emner – hvor der stadig ikke ses nogen fremgang i forhandlingerne – er fortsat:  enighed om at Storbritannien skal overholde EUs regler om konkurrencelovgivning, miljø- og arbejderbeskyttelse, statsstøtte, klima, osv., hvis det fortsat vil have fri adgang til EUs fælles marked på 453 millioner mennesker; enighed om, hvordan aftalen skal styres; enighed om fiskeriet – og at briterne overholder den indgåede og ratificerede traktat om deres udtræden til punkt og prikke. Den har f.eks. stor betydning for grænsen mellem Nordirland og republikken Irland, som begge parter har godkendt fortsat skal holdes åben.  Briterne har for nylig vedtaget en lov, der bryder denne traktat.  Den går ikke.

Bolden er nu på briternes banehalvdel. De skal give de nødvendige indrømmelser og løfter.   EU opfordrer til fortsatte forhandlinger de kommende uger.

Brexit – og især hvis det ender uden nogen aftale – gør briternes udmelding til det største selvmål, siden selvmålet blev opfundet     Mon ikke flere og flere i UK er ved at indse dette, måske endda Boris Johnson ?  Det sidste er nok for meget at forvente !

Foto:  


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !