HVORDAN KAN MAN FÅ ENERET PÅ NOGET ? TAGE PATENT PÅ DET.

DEN 27. OKTOBER:

Man siger af og til:  Det skal du i hvert fald ikke gå og tage patent på!  Det betyder, at folk ikke vil have, at nogen går rundt og holder noget for sig selv.  F.eks. oplevelser, viden, kunnen, hemmeligheder eller vittigheder !    Men det er altså ret vigtigt, at virksomheder kan tage patent på det, de har opfundet og laver.   Og det er der europæiske regler for. Der er både en almindelig europæisk patentordning fra 1973, og så er der et helt nyt såkaldt Enhedspatent på vej til at træde i kraft.

Hvordan går det såø med det europæiske Enhedspatent, som Danmark tilsluttede sig ved en folkeafstemning i 2014 ?

Den europæiske Patentkonvention blev vedtaget i 1973, og den trådte i kraft i 1977. Den gjorde det muligt for firmaer og andre at søge patenter, dvs. få eneret på produktion og salg af et produkt, i alle Konventionens medlemslande eller i en del af dem – ved at henvende sig til konventionens fælles kontor, Det europæiske Patentkontor, i München.  Der er i dag 38 medlemslande, herunder alle 27 EU-lande.

Patentkonventionen er meget vigtig for virksomheder, der  er aktive i flere lande, også for ikke-europæiske firmaer.  Tallene for patentansøgninger viser, hvor omfattende dette arbejde er. I 2019 blev der givet i alt 137.784 patenter under konventionen. Heraf var 44 % fra Europa, 25 % fra USA, 16% fra Japan og 5% fra Kina.  For Danmarks vedkommende blev der i 2017 givet ca. 2.500 patenter.

Efterhånden som aktiviteterne blev så omfattende og også så bekostelige for virksomhederne, ikke mindst i omkostninger til oversættelse af materialet til sproget i alle de lande, hvor de søgte patent, besluttede man i EU at lave et særligt Enhedspatent.  Det betyder, at der kun skal indsendes én patentansøgning, som er gældende i alle de deltagende lande. Derved er retssikkerheden den samme i alle lande. Samtidig kan man nøjes med at indsende ansøgningen på engelsk, fransk eller tysk.  Og ved fornyelse skal der kun betales ét gebyr, ikke et gebyr pr. land. 

Der er også knyttet en særlig Domstol til Enhedspatentet til at afgøre eventuelle stridsspørgsmål.

Alle 27 EU lande undtagen Polen, Spanien og Kroatien har indtil nu tilsluttet sig Enhedspatentet.  Polen og Kroatien ventes også at gøre det. Spanien vægrer sig, fordi spansk ikke er et officielt sprog i konventionen.   Ratifikationsprocesserne er i fuld gang.  Og det forventes, at Enhedspatentet træder i kraft i første halvår af 2022.

For Danmarks vedkommende blev deltagelsen godkendt ved en folkeafstemning den 25. maj 2014.  Ialt 62,5 % stemte for deltagelse og 37,5 % imod.

Dette Enhedspatent forventes at få meget stor betydning, ikke mindst for små og mellemstore virksomheder, som bl.a. Danmark har mange af.

Foto:               


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !