EUs FÆLLES UDENRIGS- OG SIKKERHEDSTJENESTE

DEN 29. OKTOBER:

I dag vil jeg gerne skrive lidt om EUs udenrigstjeneste.

Hvad er EUs fælles udenrigstjeneste ?

EU landene besluttede i forbindelse med Lissabon traktaten ( fra 2009 ), at man ville have en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.  Den skulle ledes af en særlig udnævnt High Representative for Common Foreign and Security Policy.  Og denne person skulle samtidig være en af næstformændene i Kommissionen – for at sikre koordinering og sammenhæng.  The High Representative er også formand for Rådet af udenrigsministre, når de holder deres hyppige møder. Det var tidligere EUs formandskabsland, der på skift var formand også for udenrigsministrene.

The High Representative fik til sin rådighed et særligt organ, som hedder The European External Action Service (EEAS ).  Og alle EUs 140 diplomatiske repræsentationer ( ambassader ) verden over hører også til denne tjeneste. Der er ialt knap 5.000 ansatte i den samlede udenrigstjeneste, herunder godt 1100 i hovedkvarteret i Bruxelles. En del af dette personale er midlertidigt udlånt fra medlemslandenes udenrigstjenester.   EEAS har et årligt budget på ca. 1 milliard EURO ( 7,5 milliarder kr. ).

Formålet med denne nyordning er at sikre størst mulig europæisk indflydelse på udviklingen i verden.  Dels ved løbende at følge tæt med i udviklingen overalt i verden ( via Delegationerne og gennem et særligt ”Situation Room” i Bruxelles” ). Og dels ved at tage politiske initiativer og deltage aktivt i politiske aktiviteter verden over.  Hele arbejdet sker naturligvis i tæt samarbejde med medlemslandene.

Den første High Representative var britiske Catherine Ashton (2009-14). Den næste var italienske Federica Mogherini (2014-19).  Og den nuværende (2020) er den tidligere spanske udenrigsminister Josep Borrell.

Foto:  Logoet for EUs fælles udenrigs- og sikkerhedstjeneste:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !