LUFTFORURENINGEN I EUROPA KOSTER 790.000 MENNESKELIV HVERT ÅR

DEN 13. SEPTEMBER:

I går gennemgik jeg vi europæeres forbrug af energi – og hvilke kilder det kommer fra. Knap 50 % kommer fra stærkt forurenende kilder såsom kul, olie og gas. De fleste er enige om, at det skal der laves kraftigt om på.  Det er det, FN’s bindende klimaaftale fra 2015 handler om – en aftale som stort set alle lande i verden har skrevet under på.  Dog har præsident Trump som bekendt trukket USA ud af aftalen    Hvis der kommer er ny amerikansk præsident om få måneder, vil den beslutning givetvis blive lavet om.

Hvad betyder det så, at vi stadig væk får næsten halvdelen af vort stigende energiforbrug fra stærkt forurenende kilder?  Dels betyder det, at der fortsat sker en meget skadelig opvarmning af atmosfæren. Isen smelter, havene stiger, store landområder bliver ramt af voldsom tørke og gjort mere eller mindre ubrugelige til fødevareproduktion, sulten i verden stiger, voldsomme skovbrande hærger i store dele af verden, osv., osv.  Det er mere end galt nok.

Dertil kommer, at forureningen har en voldsom indvirkning på folks helbred.  Videnskabelige undersøgelser viser, at der bare i Europa er en overdødelighed på 790.000 mennesker hvert år på grund af luftforureningen.  Det vil sige, at 790.000 europæere dør af luftens forurening.  På verdensplan er tallet 8,8 millioner pr. år.

De fleste ved, at en ikke-forurenende energikilde er kernekraft ! Der produceres masser af energi fra netop kernekraft. I dag er det i Europa godt 25 %.  Jamen, det er så farligt, siger og tænker mange !  Farligt hvordan ?, må man så spørge.  Det forurener ikke. Springer det ikke i luften og dræber en masse mennesker?  Mange tænker straks på Tschernobyl ulykken i april 1986 i det gamle Sovjet.  Her døde ca. 4.000 mennesker, ja. Men dér skal man tænke på, at der stort set ikke var moderne sikkerhed omkring det a-kraft værk. Specialister siger, at det var ”et a-kraft værk bygget i en hangar”. Det var, hvad der var af sikkerhed i Tschernobyl.  Og er der ikke andre, lignende værker fra Sovjettiden i eller i nærheden af Europa? Jo, det var der. Men de er lukket. En af betingelserne fra EUs side for udvidelsen med en række østeuropæiske lande i 2004 var, at tre gamle ”Sovjet-akraftværker” i Litauen, Slovakiet og Bulgarien blev lukket og slukket.  Det skete i slutningen af 1990erne – med en samlet EU-støtte på 27 milliarder kr.

Fukushima, siger mange så. Ulykken på det japanske a-kraftværk i marts 2011 – forårsaget af et kraftigt jordskælv. Ja, det var en alvorlig ulykke – værket blev ødelagt.  Men der var ingen omkomne. De japanske myndigheder regner med, at ulykken i løbet af nogen tid vil være årsag til ca. 130 døde. Det er naturligvis 130 for mange.   Derimod omkom 600 personer i forbindelse med evakueringen efter ulykken. Men det har ikke noget med stråling fra a-værket at gøre.

 

Min pointe med denne gennemgang er, at luftforureningen i Europa koster knap 800.000 menneskeliv hvert år. Den skyldes først og fremmest vor brug af kul, olie og gas.  Og forueningen fra produktionen af kernekraft – der i dag dækker godt 25 % af vort energiforbrug – koster ingen menneskeliv.

Det er altid vigtigt at se tal i en sammenhæng !

Spørgsmålet er så, om man kan erstatte både nogle af EUs 109 eksisterende, traditionelle A-kraft værker OG især meget af brugen af kul, olie og gas med noget endnu bedre, som slet ikke forurener, som er sikker, og som der er masser af ”råmaterialer” til?

Ja, det kan man. Det hedder THORIUM.   Teknikken er kendt og allerede brugt.

Det vender jeg stærkt tilbage til.

Foto af fordelingen af den årlige overdødelighed i Europa på grund af luftforurening:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !