FLENSBURG - EN BY MED EN SPÆNDENDE DANSK-TYSK HISTORIE

 DEN 27. SEPTEMBER:

I dag vil jeg skrive lidt om FLENSBURG.  Eller Flensborg, som man normalt kalder byen på dansk. Nu har jeg den faste opfattelse, at man bør kalde steder det, de hedder på det lokale sprog.  Flensburg ligger i Tyskland – og hedder derfor efter min opfattelse Flensburg.  København ligger i Danmark og bør alle steder hedder København. Ikke Copenhagen, Kopenhagen, Copenhague, osv.   Wien ligger i Østrig og bør alle steder hedder Wien – og ikke Vienna, Vienne, osv.  Og for at tage et eksempel, der er helt oplagt: Byen Mons ligger i det fransktalende Wallonien og hedder derfor Mons.  Den er helt gal, når flamlænderne og hollænderne kalder den Bergen. Så kan man f.eks. slet ikke finde vej

Nå, tilbage til Flensburg.  Diskussionen om byens navn startede først, da den fæle nationalisme vandt frem i løbet af 1800-tallet. Den har lavet mange ulykker, herunder masser af krige.   Før den tid gik man ikke så meget op i, hvem der talte hvilke sprog og hvem der holdt mest af hvilken kultur. Sagt lidt generelt.

Før 1864 var Flensburg Danmarks næststørste by og havde både landsdelene nordfor og sydfor som aktivt opland.  Byen havde været der mindst lige siden den tidlige Middelalder, og hovedstrøget i byen har stadig den samme form som dengang.  Danske konger og dronninger opholdt sig ofte i byen. Dronning Margrethe I byggede endda en borg, der hed Duborg Slot. Hun var i byen, da hun døde i 1412.  Det skete faktisk på en af Okseøerne ude i Flensburg Fjord.  Slottet blev med hoffets tilladelse revet ned nogle århundreder senere, og dets mange munkesten kan stadig ses i mange af byens gamle huse.

Ved tabet af Slesvig og Holsten i 1864 blev Flensburg tysk – eller snarere prøjsisk område. Byen havde vel længe overvejende været tysktalende. Men der var også et betydeligt dansk mindretal tilbage.  Dette mindretal organiserede sig i foreninger og startede også en dansk avis:  FLENSBORG AVIS, der stadig eksisterer i bedste velgående.   Som billedet nedenfor viser, har avisen mottoet:  - vi gør Danmark lidt større..   For få år siden var byens overborgmester fra det danske mindretal. Han hed Simon Faber.

I dag har Flensburg 86.000 indbyggere.

Samtidig havde byen i det meste af den 56 årige tyske periode et økonomisk opsving som en vigtig handels- og søfartsby.  Den byggede bl.a. videre på sin tidligere status som én af Europas vigtigste Rom-byer.  Den kendte rom Hansen Rom kom oprindelig herfra.  Samtidig blev Flensburg et vigtigt uddannelsessted for tyske søofficerer i hele opbygningen af den tyske flåde fra 1890erne.   Det skete på flådestation Mürvik ( Mørvig ) tæt på byens centrum.

I 1945 kom Flensburg til at spille en ganske særlig rolle i afslutningen af 2. verdenskrig. Det vender jeg tilbage til i morgen.

Flensborg Avis, som den ser ud i dag:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !