DEN SIDSTE NAZI-REGERING OVERGAV SIG I FLENSBURG

DEN 28. SEPTEMBER:

I går fortalte jeg lidt om Flensburgs historie. Vi oplevede byen på nærmeste hold, da vi besøgte den i tre dage for en god uges tid siden.  Der er rigtigt meget interessant at fortælle, så jeg vil i morgen skrive noget om, hvad der politisk sker omkring denne store tysk-danske grænseby.

I dag vil jeg berette lidt om byens særlige rolle ved afslutningen af 2. verdenskrig.  Den var kommet nogenlunde uskadt igennem krigen, selv om britiske fly bombede dens havne- og industriområder flere gange i løbet af krigen. Et planlagt storangreb af ca. 150 bombefly i slutningen af krigen ramte ikke byen, da piloterne ved en for byen heldig fejltagelse kastede deres bomber over det nordlige Als.  Her fik nogle landmænd sig en gevaldig forskrækkelse.

Som tidligere nævnt havde den tyske Kriegsmarine et af sine hovedkvarterer i Mürvik lige uden for Flensburg.  Her holdt flådechefen,  storadmiral Karl Dönitz, normalt til. Inden Hitler begik selvmord i førerbunkeren i Berlin den 30. april 1945, havde han udnævnt netop Karl Dönitz til sin efterfølger. Derfor flyttede Nazi-rigets øverste ledelse til Flensburg.  Mange hos de allierede, også i Danmark, frygtede, at det kunne betyde, at tyskerne ville kæmpe deres sidste desperate kamp i dette område og måske gøre hele Jylland til kampområde.  Sådan gik det som bekendt ikke.  Dönitz havde indset, at krigen var tabt og brugte sine sidste kræfter til især at hjælpe tyske flygtninge væk fra Østfronten, hvor russerne trængte hurtigt frem. Han beordrede overgivelsen til den britiske feldmarskal Montgomery den 4. maj – hvad angik Nordvesttyskland, Holland og Danmark.  Og den 23. maj var det endegyldigt slut, da britiske tropper anholdt Dönitz, hele regeringen og dens stab på Mürvik i Flensburg.

Tilfangetagelsen kan man se på denne lille video:

https://www.youtube.com/watch?v=D-lqbFmXZLw

Karl Dönitz kom sammen med de øvrige nazi-spidser for Nürnberg-Domstolen anklaget for krigsforbrydelser.   Han fik 10 års fængsel, som han afsonede sammen med de andre, der fik fængselsstraft, i Spandau-fængsel i Berlin.  Han blev løsladt efter de 10 år i 1956.

En ekstra lille næsten personlig krølle på Dönitz-historien:  Han bosatte sig efter sin løsladelse i den lille by Aumühle øst for Hamburg. Det var i sin tid Bismarcks hjemby, hvor han boede på slottet Friedrichsruh.     Min kone Liselottes tyske faster boede også i Aumühle, endda i samme gade som Dönitz.  Hun var gift med en teologisk professor. Af og til blev han af den lokale præst invitetet til at prædike i den lokale kirke.  Efter en juleprædiken kom han hjem bagefter og fortalte, at han havde oplevet noget ganske særligt under den prædiken. Han berettede:  Jeg talte i dag for Tre-enigheden. Oven over mig var Vor Herre. Nedenunder i kirkens krypt var Bismarck. Og lige foran mig sad Karl Dönitz.  På denne måde prædikede jeg på én gang for tre af Tysklands ledere !

Dönitz døde i 1980 – og havde forinden nået af skrive sine erindringer.   Som for så mange andre af Nazi-rigets ledere var der ikke megen anger at spore   Men som militærmand var han meget respekteret, selv hos de allierede.

Et foto af storadmiral Karl Dönitz ( 1891 – 1980 ):



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !