OM VOR MAND I AMERIKA - FILM OM HENRIK KAUFMANNs SÆRLIGE FRIHEDSKAMP 1940-45

DEN 14. AUGUST:

Scenen er Washington DC. Tidspunktet er 1940-45 – og også nogle indslag fra tiden derefter.  Jeg taler om den danske film VOR MAND I AMERIKA.  Den så vi i aftes.  En fremragende film.

Den handler om den daværende danske ambassadør i USA, Henrik Kaufmann. Da tyskerne invaderede Danmark i april 1940, besluttede han, at han ikke længere ville tage imod ordrer fra regeringen i København.  Han ville være ambassadør for ”kongen og de frie danskere”, ikke for den regering, som han mente dansede efter nazisternes pibe.   Og efter en vanskelig start, lykkes det ham at blive anerkendt af den amerikanske regering – og at lave meget vigtige aftaler med den. Ikke mindst vedrørende Grønland.

Man kan se en trailer for filmen her:

https://www.kino.dk/kinotv/2020/06/den-endelige-trailer-til-vores-mand-i-amerika-er-landet

Kaufmann spilles på fremragende vis af Ulrich Thomsen. Og dennes nærmeste medarbejder, Povl Bang-Jensen, spilles af Mikkel Boe Følsgaard.

På engelsk hedder filmer THE GOOD TRAITOR.

Hovedpersonerne i filmen får i øvrigt en interessant livsbane også efter krigen.  Kaufmann bliver stærkt involveret både i Danmarks medlemskab af FN i 1945 og senere i 1949 af NATO.  Povl Bang-Jensen bliver embedsmand i FN og bliver bl.a. her aktivt involveret i FNs behandling af den russiske invasion af Ungarn i 1956.  Han får ansvaret for afhøring af mange ungarske flytninge. Og da FNs ledelse forlanger at få listen med navne på de afhørte flygtninge udleveret, nægter han det af frygt for, at listen vil komme Sovjet i hænde. Han brænder listen oppe på FN-bygningens tag i New York. Han bliver afskediget fra FN – og bliver kort tid efter fundet skudt med en pistol liggende ved siden af sig.  Var det et sovjetisk mord? Eller et selvmord? Det er aldrig blevet opklaret.  Men hans navn er meget kendt og respekteret blandt befolkningen i Ungarn den dag i dag.

En tredje person fra den danske ambassade, Einar Blechingberg, spiller en fordægtig rolle. Han bliver senere som dansk diplomat ved ambassaden i Bonn afsløret som polsk spion og idømt 8 års fængsel.

Jo, der er meget interessant dansk nutidshistorie knyttet til Kaufmanns meget modige indsats i frihedskampen fra ambassaden i Washington.

Bo Lidegaard har i øvrigt skrevet en bog om ham og hans indsats:

I Kongens navn – Henrik Kaufmann i dansk diplomati 1919-1958.

Hermed et foto af plakaten om filmen:


Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !