OM BELARUS - ELLER HVIDERUSLAND. ET RET UKENDT LAND I EUROPA.

DEN 12. AUGUST:

BELARUS er et land, der kun ligger ca. 900 km fra Danmark. Normalt hører man ikke meget om det.  Det gør man i disse dage, fordi landets kommunistiske styre endnu en gang har svindlet med et valg – denne gang ”valg” af præsident Alexander Lukasjenko ( f. 1954 ).

På dansk kalder man også landet Hviderusland – og på tysk Weiss-Russland.  På hviderussisk og russisk hedder landet det samme, Belarus – Bela betyder hvid på de to sprog. Hvorfor hedder det sådan?  Fordi dette område af det russiske rige ganske vist også blev invaderet af mongolerne i 1240, men de bosatte sig ikke her.  Det gjorde de dermed i det, der i dag hedder Rusland.   Derfor er befolkningen i Belarus ”rene efterkommere ” af den oprindelige befolkning, dvs. ikke blandet med mongolsk blod.

Belarus er på 208.000 kv.km, altså ca. fem gange så stort som Danmark. Og det har en befolkning på 9,5 million indbyggere.  Hovedstaden hedder Minsk ( med 2 mill. indbyggere ).  Og det grænser op til tre EU lande ( Polen, Litauen og Letland ) samt til Rusland og Ukraine.    Sproget hører til samme slaviske sprogstamme som russisk. Men de forstår ikke hinanden.  De allerfleste hviderussere er dog dobbeltsprogede og taler også russisk.   Landet var indtil 1991 en del af Sovjetunionen.  Præsident Lukasjenko var i øvrigt det eneste medlem af landets parlament, der dengang stemte imod Sovjets opløsning. Han var tidligere direktør for et kollektivbrug. Og han har også været officer i den sovjetiske hær.  Han har siden 1994 styret landet med hård hånd.  Belarus bliver ofte kaldt ”det sidste diktatur i Europa”.

Belarus blev næsten totalt ødelagt under 2. verdenskrig, hvor tyskerne gik den vej ind i Sovjet – og senere trak sig tilbage gennem området med den røde hær i hælene.  Den hviderussiske Nobel-prismodtager, Svetlana Alexievich, har skrevet en meget anerkendt bog om kvindernes vilkår under 2. verdenskrig.

EU og andre vestlige lande har af politiske grunde et meget køligt forhold til landet.  Dets brud på stort set alle internationale regler gør det for tiden ikke muligt at ændre dette.   Dog gør man på forskellig måde, hvad man kan, for at støtte den aktive, demokratiske opposition i landent.

Hvis man ønsker at følge begivenheder og udviklingen i Belarus, er der mig bekendt ikke mange engelsk-sprogede medier og websites i landet.

Den demokratiske bevægelse i landet har en website:

OFFICE FOR A DEMOCRATIC BELARUS:

http://caspianet.eu/partners/office-for-a-democratic-belarus/

BELARUS 24:    ( kontrolleret af Belarus regeringen )

https://belarus24.by/en/news/

EURONEWS:

www.euronews.com

 

RADIO FREE EUROPE / RADIO LIBERTY   ( amerikansk ):

https://www.rferl.org/

MOSCOW TIMES   ( et relativt frit russisk medie ):

https://www.themoscowtimes.com/

 

Her er et kort over Belarus:


Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !