LIDT OM SKAGEN - VORT FERIESTED FOR TIDEN

 

Oplev

SKAGEN

1. Skagen – Danmarks top, lysets land. Hvorfor er der her klart mere sol, end der er i de fleste andre dele af Danmark?  Fordi byen og området er omgivet af vand på tre sider og derfor næsten er som en ø. Der er for lidt land til at opvarme luften, så den kan stige op, blive afkølet og give regn.  Samme fænomen gælder i Veddinge Bakker og på Bornholm. 

2. Historie:  Skagen Odde var for 4-500 år siden dækket af græs, og området blev især brugt til at opdrætte heste, der blev solgt til krigsbrug i andre lande. Fiskeri var der ikke meget af dengang. Der var også masser af træer. Men da befolkningen gik i gang med at fælde dem (til skibe, brændsel og til flere græsmarker) startede en katastrofe. Sandet tog over med stor hast. I 1795 måtte Skagens gamle røde kirke lukke, inventaret blev fjernet sammen med en del af murene. Tilbage stod døbefonten, mure op i ca. 1 ½ m højde og kirketårnet. Tårnet blev senere malet hvidt og brugt som sømærke. Den nye kirke blev bygget inde i Ny-Skagen meget senere ( i 1910 ). Jernbanen kom til Skagen fra Frederikshavn omkr. 1900 og havnen blev åbnet kort efter. En egentlig vej til Skagen blev først færdig i 1932!

3. Det oprindelige Skagen, Gl. Skagen, eller Højen (på lokalsprog Høwi) er i dag i høj grad præget af turismen, ikke mindst via de 3 tidligere badehoteller (Jeckels, Traneklit og Skawklit), der nu er moderne time-share boliger. Det giver liv hele året rundt. Ruths Hotel er blevet gennem-moderniseret i 2004 og er et af landets bedste hoteller. Hotellets Restaurant og  dets Brasserie er i særklasse, tidligere med den kendte franske køkkenchef Michel Michaud i spidsen.

Jeckels blev startet som badehotel af Rudolf Jeckel i slutningen af 1800-tallet. Det levede i mange år en hæderkronet tilværelse med tusindvis af gæster fra nær og fjern, ikke mindst fra København. Statsminister Stauning var en hyppig gæst i sine velmagtsdage. Så der er nok blevet røget nogle store cigarer og drukket dygtigt med brændevin i de gamle saloner dengang.

Ny-Skagen opstod med fiskeriets og havnens udvikling. Det var også her, at Skagens-malerne levede og huserede. Ulempen ved Ny-Skagen er, at der af og til lugter fælt af fisk (inkl. halv-rådden fisk). Det gør der aldrig i Gl. Skagen!

4. Om besøg i Skagen: prøv at undgå skoleferien. Så er ALLE deroppe. Køer (af  biler og mennesker, altså) alle steder – børn ”med lyd på”  i resten af stederne.  Herudover er alle sæsoner Skagen-sæsoner. Også vinteren.

Foto af Gammel Skagen i august 2020:



Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !