STORE FIRMAER I LANDEVEJSTRANSPORT



Når man kører afsted ad de danske og europæiske landeveje ser man bl.a. en masse lastbiler. De er allesammen på vej et eller andet sted hen med eller efter varer. Antallet af dem synes hele tiden at stige. Også selv om man ved, at sø- og flodtransport er syv gange billigere end transport til lands eller i luften. Men landtransport har naturligvis en del fordele, som transport til søs ikke har. Det kan hurtigt og effektivt bringe varer direkte fra leverandøren til modtageren – fra dør til dør. Det kan sø- og lufttransport normalt ikke.

Og med EU’s store frie marked er transport naturligvis blevet endnu nemmere, hurtigere og billigere. I titusindvis af formularer er forlængst blevet afskaffet – i hvert fald i Europa.

Der er mange firmaer, der tilbyder transport til lands.  Jeg vil her nævne tre af dem, man oftest ser ude på landeveje, herunder et danskejet firma, der i dag er verdens fjerdestørste.

DSV

Når man kører på landeveje både i Danmark, i resten af Europa og mange andre steder i verden, ser man masser af lastbiler med navnet DSV på. Hvad er det?

Det er et dansk transportfirma, der blev grundlagt i 1976 i Skuldelev ved Roskilde.   DSV står for De samvirkende Vognmænd. I starten var de 10 vognmænd.  Nu er det en verdensomspændende koncern med 1400 kontorer og afdelinger verden over og med ca. 60.000 ansatte.  I 2019 er firmaet verdens 4. største. Hovedkontoret ligger i Hedehusene.

Firmaets speciale er transport af enhver slags - til lands, til vands og i luften. De opererer i over 80 lande verden over.

DSV er virkelig en af de store danske erhvervssuccesser i de senere år.

DHL

Dette verdensomspændende transportfirma blev grundlagt i 1969 af tre californiske unge, Adrian Dalsey, Larry Hillblom og Robert Lynn.  De kaldte deres firma DHL ( efterforbogstaverne i deres tre efternavne ).
I dag (2020) er firmaet verdens ledende transport og logistikfirma med 380.000 ansatte i over 220 lande.  De leverer ca. 1,6 milliarder pakker hvert år.
DHL er i dag ejet af Deutsche Post – det tyske postvæsen. Det har hovedkvarter i Leipzig.

DB SCHENKER

Dette er et tredje verdensomspændende transport- og logistikfirma. Det ejers af Deutsche Bahn, de tyske jernbaner. Det blev grundlagt helt tilbage i 1872 og har hovedkvarter i Essen. Det har i dag 76.000 medarbejdere og en årlig omsætning på  17 milliarder € ( 2019 ).  Det arbejder i 130 lande verden over.

Så nu kender I baggrunden for i hvert fald disse tre firmaer, når I ser dem i by- og landevejsbilledet fremover.


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF