HVOR KOMMER @ - SNABEL-A'ET - FRA ?


DEN 1. JULI:

Har du nogensinde spurgt dig selv om, hvor @ - det velkendte snabel a – egentlig kommer fra?    Det er en interessant historie.   Det vi kender nu fra vore e-mail adresser, er ”kun” fra 1971.  Se nedenfor.  I virkeligheden er det en meget gammel sag.

Det kommer oprindelig fra Middelalderen. Dengang var munkene stort set de eneste, der kunne skrive og læse. Og de brugte en stor del af deres tid – når de ikke bad og sang – til at skrive, herunder ikke mindst at kopiere det, de selv eller andre havde skrevet.  Kopimaskinen, det var munken selv.

I dette arbejde brugte de @ i stedet for det meget anvendte latinske ord AD.  Det betød og betyder til eller mod.   Så der er masser af @’er i de gamle skrifter fra dengang.

Derefter forsvandt tegnet i flere hundrede år. Det dukkede først igen op i 1500 tallet, da det blev brugt af sælgerne af spanske amforaer ( vinkrukker ).  @ stod for arroba. Det var en måleenhed på 25 pund, ca. 12 kg.   På den måde angav de vægten og dermed størrelsen af en amfora.

Så gik der igen en rum tid. I 1700 årene begyndte man at bruge @ i forbindelse med angivelse af priser. F.eks. 3 flasker @ 1 dollar. Det vil sige, at tre flasker kostede 1 dollar.  Det var især brugt i USA, hvor man sagde Three bottles at one dollar.   Og at kalde @ for at, ja det gør man som bekendt den dag i dag fortsat om det gode tegn.

Nu er vi nået op i nutiden.  Og da den amerikanske computer programmør, Ray Tomlinson, i 1971 ville finde et tegn, der ikke var en del af noget alfabet, men som kunne bruges i e-mails til at skille afsenderens navn fra navnet på den server, e-mailen blev sendt igennem, så nappede han @.   Og sådan har det været lige siden.

Sådan har også e-mailen sin egen særlige historie med baggrund i munke, vinhandlere og flaskesælgere.  

Her er et skilderi af Ray Tomlinson, der levede i årene 1941-2016:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF